Berios Sinfonia als begin van een traditie


-advertentiepositie-



Berios Sinfonia als begin van een traditie

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Radio Filharmonisch Orkest , Otto Tausk (Dirigent), Ralph van Raat (Piano), Synergy Vocals Ives - Orchestral Set nr. 2, S. 8 , Van Ross

Luciano Berio
Terwijl Europa na de Tweede Wereldoorlog zijn wonden likte en probeerde op de verwoeste fundamenten iets nieuws te bouwen, werd de wereld van de klassieke muziek gedomineerd door de modernisten. Zij wezen de traditie in eerste instantie zo veel mogelijk af en zochten naar een nieuwe muziek, een nieuwe objectiviteit. Toch waren er ook andere geluiden: componisten die juist bestaande muziek betrokken in hun zoektocht. De grote wegwijzer werd Luciano Berio, die in 1968-1969 met zijn Sinfonia, voor orkest en acht versterkte stemmen, 'na de pessimistische jaren ’60 een nieuwe richting in de muziek inluidde', aldus Leonard Bernstein. Het werk, met veel tekst- en muziekcitaten, geldt nu als het begin én het meesterwerk van het postmodernisme.

Van Rossum en Ives
Diezelfde band met het muzikale verleden speelt een rol in het pianoconcert a young woman came up to me dat Piet-Jan van Rossum in opdracht van de ZaterdagMatinee schreef voor Ralph van Raat. Het werk, zonder het gebruikelijke klavierleeuwenpathos, haakt in op Orchestral Set nr. 2 van Charles Ives.

 Bezoek www.concertgebouw.nl

Berios Sinfonia als begin van een traditie
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.