Tentoonstelling over de Olympische Spelen van 1936 in Kamp Vught
archief oud artikel 5 juni 2008 Vught, Noord-Brabant Bij het woord 'sport' denk je niet gelijk aan politiek of mensenrechten. Het zijn namelijk geen woorden die onlosmakelijk aan elkaar verbonden zijn. Toch is dat wel het thema van een bijzondere expositie. 'The Games must go on' is een expositie waarin de Olympische Spelen, propaganda en mensenrechten elkaar tegenkomen. U zult ontdekken dat deze dingen meer met elkaar gemeen hebben dan gedacht.
Nog maar een paar maanden en de Olympische Spelen staan alweer voor de deur. In de maand augustus zal dit hét onderwerp van gesprek zijn. In de expositie ‘The Games must go on’ staan ook de Olympische Spelen centraal, maar dan vanuit een hele andere hoek. Schrijver Alex Bakker en Hypsos Leisure hebben geprobeerd enerzijds de sportieve schoonheid van de Olympische Spelen en anderzijds een terugblik op de gespannen verhouding tussen sport, politiek en mensenrechten te geven. Centraal hierin staat het gijzelingsdrama op de Olympische Spelen van 1972. De expositie is te zien vanaf 6 juni in Nationaal Monument Kamp Vught.
Gijzelingsdrama
Tijdens de Olympische Spelen van 1972 in Munchen, drongen Palestijnse terroristen het Olympisch Dorp binnen en eisten de vrijlating van 234 Palestijnse gevangenen. Twee sporters kwamen hierbij om het leven. Later vonden in een chaotisch vuurgevecht op het vliegveld acht terroristen, negen gijzelaars en een agent de dood. Toch werd besloten om De Olympische Spelen door te zetten. Enkele individuele atleten uit Nederland, Noorwegen en de Filippijnen besloten de Spelen te verlaten. Dit drama is, in aanloop naar de Olympische Spelen in China, de aanleiding geweest voor de expositie. Tijdens de expositie wordt doorlopend een selectie van historische beelden vertoond in het auditorium. Op 7 september staat de film ‘Olympia' van Leni Riefenstahl op de agenda. Op 5 oktober organiseert Amnesty een debat. Ook de verhalen van oud-sporters en andere betrokkenen bij de Spelen van 1936 komen in de expositie ruim aan bod. De makers van de expositie hebben geprobeerd het in verschillende vormen weer te geven.
Propaganda
Toch nemen de Spelen van 1936 het grootste gedeelte van de expositie in beslag. Het nazi-regime gebruikte het sportevenement als propaganda-instrument. Leni Riefenstahl maakte de film Olympia, een artistiek meesterwerk met propagandistische waarde waarvan delen te zien zijn. Sportieve prestaties laten zich echter niet regisseren; de held van deze Spelen wordt de zwarte Amerikaanse sprinter Jesse Owens. De joodse bokser Ben Bril (1912-2003) nam bewust niet deel aan de Spelen. In 1943 zat hij gevangen in de kampen Vught, Westerbork en Bergen-Belsen.
Opening
Op vrijdag 6 juni begint de expositie in Nationaal Kamp Vught met een opening door Jet Bussemaker, staatssecretaris van Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Speciaal voor deze gelegenheid zal zanger Arthur Umbgroveeen nieuw lied ‘Alles scheef' ten gehore brengen. Ook zal bij de opening Ad van Liempt aanwezig zijn. Als hoofd geschiedenis van de NPS, gaat hij in gesprek met oud-sporters Mieke Sterk, Willem Mosterd en Rob van Bose.
Oud-sporters
Ook voor sportliefhebbers is de expositie een aanrader. Sportieve prestaties van Nederlandse atleten en de uiteindelijke winnaars vanaf 1936 komen ruim aan bod, met persoonlijke verhalen van oud-sporters als Ada Kok, Gerard Nijboer en Jos Hermens. U kunt gelukkig ook na de Olympische Spelen van deze zomer de expositie nog lang bewonderen. 'The Games must go on' is nog te zien tot en met 10 januari 2009.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 5 juni 2008 - 4109