door

Stripheld in de spotlights

De vele gezichten van Eric de Noorman in het Nederlands Stripmuseum

archief oud artikel 2 oktober 2008 Groningen, Groningen Dappere strijders, indianen en betoverde zwaarden. De jeugd van de jaren '50 kon er geen genoeg van krijgen. Eric de Noorman hield met zijn avonturen velen geboeid. Het geesteskind van Hans Kresse bleef jarenlang succesvol, mede door de kwaliteit van de illustraties. Het werk van Kresse wordt tot en met 30 november tentoongesteld in het Nederlands Stripmuseum in Groningen en is het absoluut waard nog eens van dichtbij te bekijken.

Manager van het Stripmuseum, Albert Kraai, is enthousiast over de tentoonstelling. “De collectie is echt overweldigend. De tekeningen van Hans Kresse zijn zo mooi gemaakt, met zoveel details. Dat zie je tegenwoordig niet meer. Het draait nu vooral om de snelle grap, niet meer om de tekening.” In het museum is een speciaal gedeelte met prachtige uitvergrotingen van Kresse's werk. De echte pronkstukken van de uitgebreide tentoonstelling zijn de recent gevonden aantekeningen die de bezoeker inzicht geeft in het verloop van zijn verhalen. Langs vijf verschillende genres beleeft de bezoeker de ontwikkeling die Eric de Noorman door de jaren heen maakte.

Ontwikkeling

In 1946 begon het verhaal van Eric als zwaardvechter in Atlantis. Dit geheimzinnige eiland was een veelzijdig decor voor de nieuwe stripheld. Maar na een jaar was het tijd om andere plaatsen te ontdekken. Eric ontwikkelde zich tot een ware avonturier en bezocht verschillende exotische landen. In de periode waarin deze verhalen werden geschreven was gedegen onderzoek nodig. Achtergrondinformatie was moeilijk te verkrijgen doordat bijna niemand in deze landen kwam. Maar Hans Kresse wist de historische context in zijn verhalen correct weer te geven. En weer een jaar later kwam hij met een nieuw thema: De Middeleeuwen. Als strategische legeraanvoerder en koning maakte Eric in deze periode vrienden en vijanden. In dramatische taferelen komt het verhaal tot leven, elke illustratie is een verhaal op zich. Je hoort als het ware het gekletter van wapens en het geschreeuw van de krijgers. Ook Albert Kraai is vol lof over de illustraties. “Het werk van Kresse is van hoge kwaliteit, vooral de opzet van zijn verhalen waarin veel achtergrondinformatie is verwerkt. De historische context waarin zijn verhalen is altijd correct.” Van 1952 tot 1954 wordt Eric de spil in epische vertellingen en in die periode wordt als het beste werk van Kresse beschouwd. In de laatste periode gaat Eric terug in de tijd, als de historische Eric, die deelneemt aan de veldslag tegen Attilla de Hun.

Hans Kresse

Hoewel Eric de Noorman zijn beroemdste karakter was, maakte Hans Kresse ook nog vele andere illustraties voor onder andere de Donald Duck, Panorama en Revu. Ook maakte hij vele boekomslagen en bedacht hij enkele andere personages zoals Vidocq en Alain d' Arcy. Zijn werken worden dusdanig gewaardeerd dat hij als de Rembrandt van Nederlandse stripkunst wordt beschouwd. In 1992 overleed Hans Kresse op 71-jarige leeftijd.

Bezoek

In het museum komen zowel kinderen als volwassenen. “Het museum is voor kinderen erg leuk. Hier maken ze op een laagdrempelige manier kennis met een museum. En dat is belangrijk, want als je als kind niet in een museum komt doe je dat later ook niet,” vindt Albert Kraai. Ook worden er voor kinderen workshops georganiseerd waarin ze hun eigen strip mogen tekenen. En om het feest helemaal compleet te maken; zet u één stap buiten de deur en vindt daar...een McDonalds! Uw dagje weg met de kids kan niet meer stuk!

'De vele gezichten van Eric de Noorman',
Nederlands Stripmuseum Groningen
24 september tot en met 30 november 2008

Toegangsprijs: €7,95 voor volwassenen en €6,75,- voor kinderen.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2 oktober 2008 - 2073