Het verhaal achter de boom staat centraal in het Bomenmuseum
23 oktober 2008 bijgewerkt: 30 juli 2015 Den Haag, Zuid-Holland Bij een museum denken veel mensen aan oude, muffe kamers met vreemde dingen die de kunstenaar in een dronken bui in elkaar heeft gezet. Natuurlijk geldt dit niet voor alle kunst en al helemaal niet voor het Bomenmuseum, een uniek project in de open lucht van de Haagse Vinex-wijk Wateringse Veld. Op 2 oktober werd het museum officieel geopend door minister Plasterk.
Het Bomenmuseum in Den Haag bestaat uit een unieke verzameling bomen van over de hele wereld. Van de smalbladige es tot de Kaukasische peer en van de Wolappel Thalys tot de Yoshino Kers. “De bedoeling is dat er uiteindelijk 5000 bomen komen van zo’n 300 verschillende soorten,” aldus landschapsarchitect Klaas Hilverda. Hij richtte in overleg met de kunstenaar het museum in. “Op dit moment zijn er zo’n 115 bomen te bewonderen. De eerste bomen zijn in 1996 aangeplant en de verwachting is dat het project over een jaar of vijf klaar is.” Over een jaar of twee wonen er zo’n 2000 mensen in de wijk.
Hoofdletters
Het project is bedacht door de 77-jarige bioloog en kunstenaar herman de vries. Hij heeft een fascinatie voor de natuur en uit respect daarvoor schrijft hij zijn naam zonder hoofdletters. Deze fascinatie is ook te zien in zijn werk, waar de nadruk ligt op de verstoorde relatie tussen de mens en de natuur. Zijn kunstwerken zijn door heel Europa te zien, onder meer in Parijs, Londen en Berlijn.
de vries kan zich niet meer herinneren hoe hij op het idee is gekomen, zo laat hij via zijn dochter weten. Met dit unieke museum wil hij bomen uit de anonimiteit halen, doordat ze zich meer bewust worden van wat er in hun omgeving groeit en bloeit. Het museum is uniek in Nederland, vertelt Hilverda. “Natuurlijk wordt er wel eens een bijzondere boom geplant rond een bepaald project, maar op zo’n grote schaal is het erg bijzonder.” In het trottoir is de naam en de bladvorm van elke boom ingegraveerd.
Klimaat
Niet alle soorten bomen waren geschikt om aan te planten. “De kunstenaar had ook een aantal bomen op het wensenlijstje die minder geschikt zijn voor ons klimaat. Daar moet je natuurlijk wel rekening mee houden,” aldus zijn dochter. Maar er blijft nog steeds een bijzondere verzameling bomen over. “We hebben bijvoorbeeld in het Vlietpark een verzameling met dertig verschillende soorten eiken staan en dat is toch wel uniek.”
Rozenzilverspar
Hilverda merkt gemengde reacties onder de bevolking. “Voor sommige mensen blijft een boom gewoon een boom. Anderen zijn het zich nog niet zo bewust, maar er is bijvoorbeeld ook een groepje bewoners dat een rozenzilverspar heeft aangeplant. Die boom doet het nog steeds en is daarom ook opgenomen in het Bomenmuseum.”
Bomengids
herman de vries laat weten dat ‘alle informatie over het Bomenmuseum te vinden is in de bomengids’. Bezoekers van het museum kunnen deze gids voor 15 euro aanschaffen bij de stadsboerderij in Wateringse Veld. Bij het informatieboekje is ook een wandelroute te krijgen. Wie wil zien hoe de blauwe winterspar groeit, kan terecht in het museum. Haast u vooral niet, want het museum is altijd open en dat zal de komende tientallen jaren ook zo blijven.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:10:03 · Gepubliceerd: 23 oktober 2008 - 3905