Tentoonstelling 'Erasmus in Beeld'
archief oud artikel 7 november 2008 Rotterdam, Zuid-Holland Nee, de Erasmusbrug is niet ontworpen door Erasmus. Toch gelooft 65 procent van de Rotterdammers dit. De hoogste tijd om de kennis over Desiderius Erasmus bij te spijkeren!
Desiderius Erasmus is de grootste Rotterdammer aller tijden. Wie hij was? Een betere vraag is: wat was hij eigenlijk niet? Erasmus was monnik, humanist, schrijver, christen en filosoof. Hij leefde in de 15de en 16de eeuw en liep zijn tijd ver vooruit met opvattingen over vrouwen, oorlog en het christelijk geloof.
"Erasmus vond het belangrijk dat vrouwen ook de Bijbel konden lezen", vertelt conservator Peter van der Coelen van Museum Boijmans Van Beuningen. "Ook was hij een pacifist. Erasmus bekritiseerde oorlogen en vond vrede een belangrijk streven. Daarnaast zette hij zich af tegen christenen die mensen onder dwang bekeerden."
Nee, de Erasmusbrug is niet ontworpen door Erasmus.
Zelfportrettering
Toen Erasmus leefde was hij al een groot man. Rond zijn vijftigste verjaardag in 1517 kreeg hij zelfs pauselijke dispensatie. Hierdoor werd hij verlost van de ernstige maatschappelijke gevolgen van zijn onwettige geboorte. Erasmus was een ongelukje, het product van zijn vader en diens huishoudster. De dispensatie gebruikte Erasmus als ideale uitgangspositie om zichzelf te laten schilderen door de beroemdste kunstenaars uit die tijd.
De mooiste schilderijen over Erasmus zijn tentoongesteld in het Museum Booijmans Van Beuningen. De tentoonstelling 'Erasmus in Beeld' laat zien wie Erasmus was, maar ook in welke tijdsgeest hij leefde. Van der Coelen: "Om uit te leggen wie Erasmus was, heb je heel veel tekst nodig. Beeld zegt veel meer. Een schilderij kan in één opslag iets duidelijk maken. Hier hebben we met het opzetten van de tentoonstelling rekening mee gehouden."
Alleen in Boijmans
Van der Coelen is trots op de tentoonstelling. "Ik geloof dat geen andere museum het voor elkaar had kunnen krijgen." Hiermee doelt Van der Coelen op het halen van bruikleen uit verschillende Europese musea, zoals het Louvre. "Musea kennen onze reputatie en durven makkelijker iets aan ons uit te lenen. Daarnaast is de locatie ideaal, want Erasmus was natuurlijk Rotterdammer."
De tentoonstelling start deze week en hoopt niet alleen dagtoeristen te trekken, maar ook de rasechte Rotterdammer. "Ons museum is op woensdag gratis toegankelijk. Dit is speciaal voor Rotterdammers. Die kunnen dan een kijkje komen nemen", legt Femke Haijtema van de afdeling Marketing & Communicatie uit. "Ook kinderen zijn van harte welkom!"
Van der Coelen en Haijtema hebben enkele tips voor mensen die na het bezoek aan het museum nog meer over Erasmus willen leren. Van der Coelen: "Voor de Sint-Laurenskerk staat een prachtig bronzen standbeeld van Erasmus. Het komt uit 1622 en is daarmee het eerste bronzen standbeeld van Nederland." Toch blijft het moeilijk om Erasmus echt te herkennen in het hedendaagse Rotterdam. Tijdens de oorlog werden oude historische gebouwen gebombardeerd. "Misschien kunnen mensen beter langs de Maas lopen", lacht Haijtema. "Die was er toen ook."
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 7 november 2008 - 2875