door

De 'stille stone' laat van zich spreken

'Wyman Shoots' geeft kijkje achter de schermen van dé Rolling Stones

archief oud artikel 2 februari 2009 Apeldoorn, Gelderland Billy Wyman werd bekend als bassist van dé rock-'n-rollband The Rolling Stones. Blijkbaar was hij toen ook al een begaafde fotograaf. Museum CODA in Apeldoorn kreeg de primeur om als eerste de foto’s van Wyman te showen aan het grote museumpubliek. Eindelijk kan iedereen een kijkje nemen achter de schermen van The Rolling Stones.

Wachten, wachten en nog eens wachten.

Dacht iedereen dat het altijd één groot feest was in de coulissen, het tegendeel blijkt waar. Wyman heeft de mooiste portretten geschoten in de (wacht)tijd tussen de optredens door. Iedereen zit op zijn manier te wachten. De één dommelt in, de ander leest een boek of ze drinken met z’n allen nog maar een glaasje whisky. Het zijn plaatjes waar andere fotografen alleen maar van kunnen dromen. “Wyman kon overal komen en ongestoord fotograferen, terwijl anderen audiëntie moesten vragen. En dan was het afwachten of je überhaupt toestemming kreeg”, vertelt woordvoerster Naomi Venus.

Ingetogen foto's

Tegelijkertijd exposeert CODA in een andere tentoonstelling (Yesterday) de geijkte magazinefoto’s van artiesten. Vergeleken bij die geposeerde portretfoto’s van bekende bands hebben de foto’s van Wyman iets ongewoons alledaags. Wymans foto’s zijn geschoten in een natuurlijke houding, en in een echte omgeving. Bij een ingetogen foto van Mick Jagger staat de tekst; “Mick reading the bible ‘looking for loopholes’”. De foto is genomen op 22 april 1979 in Toronto, maar het beeld is tijdloos.

Collega-artiesten op de gevoelige plaat

Billy Wyman schoot niet alleen plaatjes van zijn bandleden, maar ook van collega-artiesten. Zo zijn Elton John, Jo Wood, John Belishi, John Entwhistle en Buddy Guy te zien in de tentoonstelling. Een foto die er uit springt is de plaat van Ronnie Wood met zijn dochtertje Leah. Het doorleefde gezicht van Ronnie naast het pure en onschuldige gezichtje van zijn baby, maakt dit een geweldige foto. Maar Wyman laat ook zien dat hij met licht kan spelen. Nicky Hopkins fotografeert hij op een mystieke wijze. Het is een zwart/wit foto waarin maar één kant van Nicky’s gezicht te zien is. Deze plaat had zo op de cover van een magazine kunnen staan.

Provinciaaltje onder de musea

Eerder hingen Wyman’s werken al wel in een galerie in San Francisco en in V!P’s Gallery in Rotterdam, maar CODA is het eerste museum ter wereld dat Wyman’s werk mag vertonen. Het is een hele eer voor dit provinciaaltje onder de musea. “Wyman had al contacten met het poppodium in Apeldoorn en vandaar dat de keuze ook viel op het museum”, aldus Venus. De tentoonstelling Wyman Shoots is nog te zien tot 17 mei 2009.

Foto 1. Billy Wyman opende de tentoonstelling 'Wyman Shoots' in gezeldschap van Hind en Ad Visser. Foto: Christa Balk
Foto 2. Bill Wyman signeert de eerst wand van de tentoonstelling. Foto: Christa Balk

Reportage - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2 februari 2009 - 1195

Activiteiten CODA Museum

Nu te bezoeken

Breekbaar


In een maatschappij waarin barsten steeds zichtbaarder worden en een stevige basis niet langer vanzelfsprekend is, hebben breekbaarheid en kwetsbaarheid vele vormen en uitvoeringen. Ongerustheid en...