door

Land tussen Maas en Rijn

Limburgs Museum is eyecatcher van de stad

archief oud artikel 21 mei 2009 Venlo, Limburg Het Limburgs Museum is de eyecatcher van de stad. Als een grote stadswal beschermt het museum het centrum van Venlo. Maar wat heeft de gemiddelde dagjestoerist nu te zoeken in het Limburgs Museum? DagjeWeg.NL nam de proef op de som en kwam niet bedrogen uit, maar zelfs enthousiast thuis!

Historoscoop

Na een moment van stil ontzag voor het prachtige gebouw, duik ik als eerste de Historoscoop in. Het is nog vroeg. Er lopen alleen een paar Duitse toeristen door het museum dat drie etages beslaat. Dus ik pak mijn kans om helemaal in mijn eentje de film te bekijken. Zoals de naam Historoscoop al doet vermoeden, is het een soort bioscoop met een geschiedenisfilm. Met één druk op de knop 'Nederlands' gaat de deur open en krijg ik toegang tot een ronde ruimte. Het wordt al snel duidelijk dat de Historoscoop niet zomaar een bioscoop is, maar dat het hier om een bijzondere ervaring gaat.

De deur sluit automatisch. Ik zoek een plek op een ronde kruk middenin de zaal. Na wat ronddraaien op mijn kruk begint de film. Prachtige natuurbeelden van Limburg uit de ijstijd omhullen de ruimte. Ineens steekt er een koud windje op. Om na een aantal seconden te realiseren dat het hier gaat om een special effect. Eentje die goed werkt, want je waant je direct op de vroegere Limburgse toendra's. Het beeldscherm is overal om je heen. De geschiedenis van Limburg komt simpel, duidelijk en vooral boeiend over op het ronde bioscoopscherm. Geen saaie jaartallen en duffe feitjes, maar ineens loop je tussen de Neanderthalers. Je jacht mee met de rendierjagers en beleeft de Romeinse overheersing. Verschillende historische voorwerpen uit het museum komen ook in de film naar voren. Daardoor komt de geschiedenis tot leven.

Behapbare geschiedenis

Na de leerzame film duik ik het museum in. Het valt vanaf het begin al op dat het Limburgs Museum anders is dan andere historische musea. Wie een kijkje neemt in de eerste zaal 'Jager wordt boer' ziet gelijk de rendierjagers zitten. Met hun rendierhuiden omgeslagen zijn ze vuurstenen aan het slijpen. Deze wassenbeelden maken de geschiedenis interessant en behapbaar voor zelfs de allerkleinsten. De geschiedenis komt tot leven door de mooie manier van presenteren. Elke zaal heeft een ander thema. Door de vormgeving en inrichting van de zalen wordt zelfs de sfeer van de vroegere dagen opgeroepen. In de zaal 'Boeren en militairen op de grens' lijkt het net alsof je als bezoeker door de straten van een Romeinse stad loopt. In de zaal 'Macht tussen hemel en aarde' is een ruimte met iconen helemaal ingericht als een kapel. Je wordt vanzelf stil als je de ruimte binnenstapt. Het voelt alsof de heiligenbeelden gebieden je rustig te worden en een moment van bezinning te nemen.

Leuke doe-activiteiten

Het museum heeft in elke zaal ook leuke doe-activiteiten voor kinderen. In de zaal 'Macht tussen hemel en aarde' kunnen de kids bijvoorbeeld een raam van glas en lood maken, en in de Familieleven-zaal mogen de kleintjes een geboortekaartje maken. Daarnaast is er voor de kinderen ook een spannende en interactieve speurtocht te doen, terwijl de ouders rondneuzen tussen de talrijke historische vondsten in het museum.

Kijkje in de Limburgse keuken

Maar het Limburgs Museum vertelt natuurlijk niet alleen het verhaal van vroeger, maar ook over de Limburger van nu. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in de keuken van de Limburgers. Want veranderingen in de samenleving gaan meestal gepaard met veranderingen in de eetcultuur. Trek gerust één van de koelkasten open!

De hamvraag

En nu het beantwoorden van de hamvraag! Is het Limburgs Museum geschikt voor de dagtoerist? Ik zeg volmondig 'ja'. Er is zelfs geen beter begin van je vakantie in Limburg, omdat de bezoeker in een korte tijd op een leuke manier veel leert over de geschiedenis van dit gebied. Het land tussen Maas en Rijn gaat voor leven!

Suske en Wiske worden volgend jaar 65. Daarom is er vanaf 16 oktober 2009 tot en met 19 september 2010 een tentoonstelling over deze dappere striphelden.
Foto 1. De Historoscoop heeft een panoramascherm van 360 graden met een omtrek van bijna 40 meter en is 3 meter hoog.
Foto 2. Het Limburgs Museum staat als een stadswal voor het begin van het centrum.
Foto 3. Er is van alles te doen voor kinderen!
Foto 4. Het lijkt net alsof je door de straten van een Romeinse stad loopt.

Reportage - Laatst gewijzigd: 2023-02-20 14:05:47 · Gepubliceerd: 21 mei 2009 - 5575

Activiteiten Limburgs Museum

Nu te bezoeken

De kluis van SuperSint


Van 16 nov t/m 5 dec 2024 ga je op speurtocht in het Limburgs Museum en kraak je de kluis van SuperSint! Doe mee met spellen, leer over Sinterklaas en ontmoet hem op woensdag of in het weekend...

Tentoonstelling Romeinse villa's in Limburg


Ontdek 2000 jaar oude Romeinse villa’s in Limburg! Bewonder 200 vondsten, 3D-reconstructies en films. Kinderen gaan op avontuur met een speurboekje vol opdrachten en geheimen. Perfect voor een leuk...

Hete Vuren: Schatten uit het Rijks


Ontdek in Hete Vuren de betekenis en impact van vuur door de eeuwen heen met meer dan dertig schilderijen uit het Rijksmuseum, waaronder werken van Jan Steen en Gerard Dou.

Feest!


In de familietentoonstelling Feest! ontdek je met allerlei spelelementen welke feesten er in Limburg worden gevierd. Maar ook hoe, met wie, waarom én op welke manier die feesten door de tijd heen...