Ontdekkingsreis door de wereld van lezen en schrijven
archief oud artikel 21 oktober 2009 Tilburg, Noord-Brabant Let op: het Scryption is sinds 9 januari 2011 definitief gesloten. Kunt u het zich nog herinneren? De eerste dag van groep drie? De gezellige knutseljaren zijn voorbij en nu gaat het echte werk beginnen. Maan, roos, vis en voor het eerst je eigen vulpen. De grotemensenwereld begint met lezen en schrijven. In Museum Scryption ervaar je de wereld van schriftelijke communicatie.
“Het leuke aan het Scryption is dat je er dingen leert zonder dat het saai wordt”, vertelt Dineke van Dungen, medewerkster van het museum. “Het is geen standaard museum, waar je alleen mag kijken. In Scryption mag je zelf typen op de typemachientjes, schrijven met de ganzenveer en lezen in de boeken. Aanraken is voor kinderen heel belangrijk.”
Ontdekken
Als je het museum binnenkomt is het al een drukte van belang. Opa's en oma's worden door hun kleinkinderen van hot naar her gesleurd en je struikelt bijna over de schoolreisjes die er rondlopen. De eerste expositie: 'Schrijven is een topsport' doet zijn naam eer aan. Je wordt meteen uitgedaagd. Voor een groot bord staan kinderen met zware zakjes zand om hun hand. Tien keer moeten de handen boven hun hoofd en dan kijken of ze nog netjes kunnen schrijven. Echt niet! De letters zakken zo naar beneden. "Zo dat is echt zwaar!", roept een jongetje. Ook twee oudere dames die het hierna proberen vinden het lastig. "Het doet gewoon pijn aan je pols."
Daarna reis je terug naar het verleden met een oude computer uit het jaar 1989 die toen nog 27.000 gulden kostte! Ook staan er verschillende typemachines. Je kunt je nu niet meer voorstellen dat er voor onze flatscreens en hypermoderne laptops nog zulke oude bakbeesten bestonden. Ook mag je zelf aan de slag met een kroontjespen, een ganzenveer of een rietpen. Schrijf op het tafelkleed hoe je het vindt om met mij te schrijven, staat er als boodschap bij de pennen. "Ik vind het heel vlekkerig", is een reactie. Niemand zou meer zonder zijn ballpoint kunnen.
Fles shampoo
Overal in het museum hangen woorden en kun je zelf teksten kliederen. Maar snel je nou eens voor dat je niet kunt lezen of schrijven. In de expositie LeeS staat een badkamerkastje met de tekst: Taal is overal: kijk maar! Het deurtje gaat open en er staan allerlei flesjes en tubes. Wat als je niet eens het etiket van een fles shampoo in de badkamer kunt lezen? Misschien smeer je dan wel scheerschuim in je haar. Scryption wil met LeeS laten zien hoe belangrijk lezen en schrijven is. Want wat word je wereld ineens klein als je geen letter van het papier kan onderscheiden. En ook een bezoekje aan dit museum is ineens niet meer zo leuk.
Als je bent uitgekeken en uitgeƫxperimenteerd is er tijd om uit te rusten in de voorleeshoek. Daar geniet groot en klein in de grote voorleesstoel. Lees je voor of word je liever voorgelezen? De combinatie van toekomst en verleden en jong en oud is wat het museum zo leuk maakt. "Oma's en opa's leggen aan hun kinderen uit hoe een typemachine werkt en kinderen leggen uit hoe je schrijft op een smartbord", vertelt Van Dungen.
Kinderfeestjes
Kinderen kunnen bij het Scryption ook hun feestje vieren. In de stijl van de farao's of in een Japanse kimono ga je op zoek naar het oude schrift. De jarige krijgt een cadeautje en iedereen is verkleed. Met Sinterklaas is er een echte Sinterklaasactiviteit. In Natuurmuseum Brabant (dat naast het Scryption ligt) doe je een speurtocht waarbij je allerlei rare dingen over Sinterklaas te weten komt. Daarna mag je in het Scryption een chocoladeletter versieren.
Foto 1. Het begint allemaal met maan, roos, vis. Foto's Museum Scryption Foto 2. Schrijven met een echte vulpen is een moeilijk karwei. Foto 3. Frater Ferrerius van den Berg, grondlegger van het Scryption. Foto 4. De ingang van het Scryption en Natuurmuseum Brabant. Foto 5. Uitrusten in de voorleeshoek. Foto 6. Vier je eigen feestje bij het Scryption!Reportage - Laatst gewijzigd: 2014-07-22 11:46:39 · Gepubliceerd: 21 oktober 2009 - 1560