door

Koekje erbij? Theedrinken op z'n Engels

Zoet of hartig? Een high tea is pure verwennerij

archief oud artikel 7 januari 2015 Cultuur Een feest voor het oog, een lust voor de hongerige maag: high tea! Ontdek deze Engelse traditie in eigen land.

Voor wie niet kan wachten tot het avondeten, is een high tea een verademing. Een momentje om ongestoord thee te drinken en van allerlei hapjes te genieten. DagjeWeg.NL vond bijzondere gelegenheden om zo'n uitgebreid theepartijtje te vieren. En voor wie zelf aan de slag wil, alvast een lekker recept voor scones.  Al een knorrende maag gekregen?

Geschiedenis

Eigenlijk is een high tea in Engeland, Ierland en Schotland heel anders dan wij denken. Rond zes uur worden daar gerechten als worstjes, witte bonen in tomatensaus op witbrood, eieren en chips opgediend. Hier in Nederland verstaan wij onder een high tea een potje thee met een scala aan heerlijkheden, het liefs pronkend op een etagère. Deze maaltijd staat bij de Engelsen bekend als afternoon tea en werd bedacht door Anna, de hongerige 7e hertogin van Bedford. Zij kon niet wachten tot het avondeten en liet om vier uur 's middags een lichte maaltijd bereiden. Dit kreeg de naam high tea en sloeg ook bij de rest van de Engelse bevolking goed aan. De traditie bestaat nog steeds.

Wij Nederlanders kregen voorheen slechts een zuinig tarwekoekje of een stroopwafel bij de thee. Maar sinds enkele jaren hebben ook de restaurants in ons land de high of afternoon tea ontdekt. DagjeWeg.NL wijst de weg naar de leukste plekjes om het genot van een high tea te ontdekken.     

Afternoon tea in het Empress Hotel, Victoria. Foto: Flickr.com
 

High tea

  1.    Hotel Restaurant Herberg de Boer'nkinkel
  2.    De Millinger Theetuin
  3.    Hofje van Wijs
  4.    Westfries Museum
  5.    Musis Sacrum

Verrukkelijke natuur

Uitgestrekte natuur, rust, stilte en thee! Bij Herberg de Boer'nkinkel smaakt een high tea nog beter. Stap eerst op de fiets voor een tochtje door de bossen en over de heidevelden. Bezoek het Kröller-Müller Museum of Paleis het Loo en fiets dan snel weer terug naar de herberg, want daar staat een heerlijke verrassing te wachten. Het is bijna té moeilijk om te kiezen, want naast de koffie en thee is het genieten van muffins, scones, brownies, bonbons, notencake en nog veel meer. Ga dus snel zitten en zet de tanden in zo'n verrukkelijke traktatie. En alsof dat nog niet genoeg is kan een high tea uitgebreid worden met een glas prosecco, bouillon of een grote taart voor groepen met meer dan tien personen. Verrukkelijk!

De Millinger Theetuin.

Onhollandse sferen

Waan je in exotische oorden in de Millinger Theetuin. Midden in het natuurgebied de Millingerwaard, waar de kuddes gallowayrunderen en konikpaarden rondscharrelen, halen de mensen eens diep adem. Alle stress valt weg in de tropische sfeer van deze bijzondere tuin. Mediterrane palmen, bananen en vijgen laten elk spoor van het koude Holland naar de achtergrond verdwijnen. Al dit moois wordt het beste opgenomen met een kopje koffie of thee in de hand. Of een high tea! DagjeWeg.NL licht alvast een tipje van de sluier op: warme vegetarische quiche, gerookte zalmrolletjes, roomsoesjes, aardbeien en roomboterkoekjes! Neem de tijd voor ontspanning in de Millinger Theetuin.

De állerlekkerste thee en koffie

Wie graag eens iets anders proeft dan de 'gewone' Ceylon of Earl Grey kan terecht bij het Hofje van Wijs in Amsterdam. Theesoorten met exotische namen als Sur le Nil en Casablanca zijn hier verkrijgbaar. De locatie op de Zeedijk 43 heeft een gezellige binnenplaats, waar bezoekers 's zomers kunnen genieten van een kopje thee of koffie. Bij het Hofje van Wijs wordt duidelijk waar thee en koffie nou eigenlijk vandaan komen en welke soorten het aller-, állerlekkerst zijn! Voor groepen vanaf tien personen worden er heerlijke lunches en een high tea geserveerd. De thee krijgt hier een omlijsting van diverse zelfgemaakte hapjes, zoet en hartig. Perentaart, frambozencakejes of een quiche. Alles is vers bereid en er is keuze uit maar liefst honderd verschillende soorten thee! In het winkeltje zijn alle soorten te koop, dus ook thuis staat daarna een heerlijk potje klaar. Voor een relatief goedkoop diner is het Hofje van Wijs ook een prima locatie.

Culturele theepauze

In het streekmuseum in Hoorn herleeft de glorietijd van Holland, de VOC. In een prachtig pand aan de Rode Steen, het belangrijkste plein van Hoorn, bevindt zich het Westfries Museum. Statige zalen en geheimzinnige zolders zitten propvol historie van de stad Hoorn, de kunstnijverheid en de schutterijen. In de grond in de omgeving is van alles opgegraven en naar het museum gebracht. Hier liggen zelfs skeletten van nonnen en maquettes van de stadspoorten. Het Westfries Museum is een romantische locatie voor een huwelijk en voor een high tea in stijl! In de tuinzaal, met uitzicht op de binnenplaats, nippen bezoekers beschaafd aan hun thee. Groepen vanaf vijftien personen kunnen het high tea arrangement reserveren. Kaassoesjes, kokosbolletjes, om je handen bij op te eten, zó lekker. Ga een Dagje Weg in Hoorn!

Westfries Museum in Hoorn.
 

Eten en vergeten

Musis Sacrum: zo'n mooie naam, dat moet wel een mooi gebouw zijn! En dat is het ook. De schouwburg in Arnhem is gebouwd in 1847 en is de thuisbasis van het Gelders orkest. Maar het is niet alleen muziek wat er in de Musis Sacrum klinkt. In Grand-Café Mahler, bij de schouwburg,  hebben ze de high tea traditie met open armen ontvangen. Iedere dag tussen 12:00 uur en 16:00 uur wordt hier de dampende theepot op tafel gezet. Niemand denkt meer aan muziek als de brownies, muffins en scones geserveerd worden. En na een hapje van sandwiches met vlees of vis is de omgeving totaal vergeten. Een high tea bij het Musis Sacrum is een smakelijke onderbreking van bijvoorbeeld een dagje winkelen in Arnhem!

Scones met jam en room

Zin in een high tea? Stap de keuken in, bind dat schort om en zet de oven aan. High tea, dat kunnen we zelf ook.
Heerlijke scones met jam en room in een handomdraai op tafel.

Wat heb je nodig?

  1. 300 gram zelfrijzend bakmeel
  2. 2.5 tl bakpoeder
  3. 0.5 tl zout
  4. 50 gram boter of margarine
  5. 1 zakje vanillesuiker
  6. 2 el suiker
  7. 3/4 dl melk
  8. 1 ei

Voorbereiding

Verwarm de oven voor op 225 graden. Bekleed het bakblik met bakpapier. Boter op kamertemperatuur latenkomen. 

Bereidingswijze

Zeef het bakmeel met bakpoeder en zout boven een kom en voeg de vanillesuiker en suiker toe. Boter in kleine stukjes erdoor mengen.
Ei met melk loskloppen en doe dit bij het bakmeel mengsel. Kneed het geheel tot een samenhangende bal. Rol dit uit tot een lap van ongeveer 2 cm. Hier rondjes uitsteken van ongeveer 6 cm doorsnee met bijvoorbeeld een glas of een garnering (15-20 scones). Leg deze op het bakblik en bak de scones in ongeveer 10 minuten lichtbruin. Serveer de scones met slagroom en de diverse smaken jam. Heerlijk!

Kies uit nâg meer locaties voor een heerlijke high tea op DagjeWeg.NL!

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2015-01-09 15:22:00 · Gepubliceerd: 7 januari 2015 - 36546