door

Alexander van Slobbe opent zijn brein

Maak je eigen designerjurk

archief oud artikel 25 maart 2010 Utrecht, Utrecht De lichten gaan uit, de spots springen aan. De muziek stampt uit de speakers en de modellen stappen de catwalk op in de mooiste creaties. Ooit waren deze designerstukken niet meer dan een lap stof. Met veel creativiteit is de lap een prachtige zwaan geworden en dwaalt ze, nu gedrapeerd om een model, de catwalk over. Het Centraal Museum is voor de tentoonstelling Stof tot nadenken omgebouwd tot het atelier van Alexander van Slobbe, waar bijzondere modegeheimen worden onthuld. DagjeWeg.NL neemt een kijkje in dit grote ontwerpersbrein.

De tentoonstelling begint met wat lappen stof achter glas. "Stof tot nadenken", grappen twee meisjes over de gelijknamige tentoonstelling. "Maar dit zegt je nog niet zoveel. Zulke stoffen liggen ook gewoon in de winkel". Inderdaad, de stoffen zijn mooi, maar wat zegt het over de ontwerper? Eenmaal om de hoek begint de tentoonstelling meer te kriebelen. Een prachtige jas van kasjmier, een nachtzwart collier en een gehaakte rok, nog verbonden aan de bol stof waarmee ze is gemaakt. Iets verderop is het ontwerpproces van een broche te zien, geïnspireerd op een geslepen diamant. Tientallen uitgeknipte papiertjes, steeds iets meer uitgewerkt en dan de uiteindelijke broche in allerlei kleuren.

DagjeWeg.NL schreef al eerder over de tentoonstelling van Alexander van Slobbe.

"Die is te saai. En deze heeft veel te strakke armen. Maar deze, deze is prachtig!"
Na dit voorafje begint de tentoonstelling pas echt. Aan het plafond hangen achttien paspoppen. Allemaal gekleed in een ander ontwerp, maar door de zwarte kleur heerst er meteen eenheid. Op de grond onder de paspoppen is het patroon van de kleding te zien. Een paar vrouwen worden meteen hebberig. "We kunnen dit patroon toch gewoon overtrekken? Kijk hoe makkelijk. Dan lopen wij straks ook in zo'n mooi jurkje." En van de hebberigheid gaan de vrouwen meteen over op de kritische tour: "Die is te saai. En deze heeft veel te strakke armen. Maar deze, deze is prachtig!". De kleding leeft meteen bij bezoekers door haar geheimen te onthullen.

Subtiel en stijlvol

Wat opvalt aan de tentoongestelde kleding van de poppen is dat het ontzettend draagbare kleding is. Vaak gaan modetentoonstellingen in het extreme en is de kleding meer kunst dan draagbaar. Hier is het anders: bescheiden kleuren, bescheiden vormen: subtiel en toch super stijlvol. "Ik ontwerp kleren, die pas in relatie tot haar (de vrouw) een definitief karakter krijgen", aldus Alexander van der Slobbe. En daarmee snap je meteen zijn hele manier van werken. De ontwerpen zelf zien er ogenschijnlijk makkelijk uit, maar eenmaal gedragen door een vrouw komt de kleding tot leven en klopt het precies. Soms lijkt de kleding zelfs uit één stuk te zijn gemaakt. Dat is te zien in een klein hokje met spijlen, waar je door goed te gluren zeven vrouwen ziet zitten. Allemaal met een outfit bestaande uit aan elkaar geregen lappen.

Uitbundige mannen

Hoewel ze in het museum nauwelijks tot niet te zien zijn, ontwerpt Van Slobbe ook voor mannen. Deze kleding is uitbundiger dan de kleding voor de vrouwen. Een gifgroen pak van duikerstof, een bloesje bestaande uit verschillende lapjes stof, en een gestreepte linnen broek, zijn enkele van de geshowde outfits. Ook met schoenen gaat Van Slobbe los. In 2003 ontwierp Van Slobbe in samenwerking met Puma zijn eerste collectie sportschoenen. Hieraan is ook te zien dat zijn ontwerpen geschikt zijn voor de grote markt en toch iets exclusiefs behouden.

Zelf aan de slag

In de werkplaats Patroon Ontrafeld kunnen bezoekers zelf aan de slag. Van Slobbe heeft namelijk het patroon van één van zijn jurken vrijgegeven, Joy-CM. In deze werkplaats kan iedereen zorgen dat hij met een echte designerjurk de deur uitloopt. Een vrouw uit de bus, die de hele reis een lapje stof in haar hand had, heeft ook plaatsgenomen achter een naaimachine. "Ik heb al een jurkje gemaakt, die ligt thuis. Deze maak ik als inzending voor de wedstrijd." De mooiste jurken worden namelijk geshowd tijdens een modeshow in het museum. De winnaar wint een geldprijs van 250 euro. "Het loopt storm", vertelt een studente van de Hogeschool van de Kunsten Utrecht. "Elke dag zijn er hier wel mensen aan het werk. Hoe vroeg of hoe laat het ook is. Je kunt zelf een lapje meenemen, of er hier ééntje kopen. Er zijn al heel wat mooie dingen gemaakt."

De tentoonstelling is één groot atelier. Hoe komt een designerjurk tot stand? Patronen, ontwerpen, stukken stof en inspiratiebeelden lichten een tipje van de sluier op. Vaak zien we alleen het resultaat, in de winkel of op de catwalk. Maar nooit zien we het begin, uitgeknipte patroonstukken en rafelige lappen stof. Tot nu toe dan. Want Van Slobbe opent zijn brein in het Centraal Museum en neemt ons mee in zijn ontwerpproces. Haal je creativiteit naar boven en ga zelf aan de slag of geniet gewoon van de prachtige kleding.

De tentoonstelling Stof tot nadenken is nog te zien tot 16 mei 2010. Bij de tentoonstelling horen ook allerlei leuke workshops, zoals een naaicursus, een workshop accessoires haken en een workshop driedimensionaal breien voor gevorderden. Kijk voor meer informatie op de website van het Centraal Museum.

Ook de museumkriebels gekregen? Bezoek eens een museum en bekijk de museumpagina van DagjeWeg.NL.
Foto 1. Alexander van Slobbe, orson + bodil, Zomer 2009 en winter 2009/2010, Foto: JR-X.
Foto 2. Achttien paspoppen en achttien patronen. Foto: Marieke Poortman.
Foto 3. Achterin het hokje met spijlen waar je door te gluren zeven 'vrouwen' ziet zitten. Foto: Marieke Poortman.
Foto 4. Zou zij ook zo'n mooie jurk kunnen maken? Foto: Maaike Koemans.
Foto 5. Inspiratie en ontwerpen. Foto: Marieke Poortman.

Reportage - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 25 maart 2010 - 1130