archief oud artikel 1 februari 2007 Maastricht, Limburg Het beroemde kinderboek "De geheime tuin" van Frances H. Burnett dient als inspiratie voor de gelijknamige tentoonstelling in Maastricht. Tot 17 juni 2007 kunnen kinderen tot 6 jaar op ontdekkingstocht door de tuin in het Natuurhistorisch Museum.
De tuin komt tot bloei
Beeldend kunstenares Othilia Verdumen ontwierp de magische wereld van "De geheime tuin". De levenskracht die de tuin tot bloei brengt is hierbij het speciale thema. Net zoals in het bekende boek waarin het verwende weesmeisje Mary naar Engeland komt en uit verveling op ontdekkingstocht gaat. Ze ontdekt een geheime tuin die door haar aandacht weer tot leven komt. Samen met haar nieuwe vrienden, onder andere haar zieke neefje Collin, gaan ze aan de slag in de eens zo afgesloten en verwilderde tuin. Dit verandert hen allen: "Ja", babbelde Colin verder, "het is door de tuin gekomen, en door Mary en Dickon en de dieren... en de toverkracht. Niemand weet er iets van. We hebben het geheim gehouden tot u thuis zou komen."
Spelen in een sprookje
De tentoonstelling is opgebouwd als een sprookje. Twee pauwen houden de wacht voor het huis en de Rozenvrouw droomt van de Groene man die haar wakker zal kussen. Een raaf verbergt in zijn bek de sleutel waarmee de kinderen de poort kunnen openen. Daarachter wacht de tuin met papegaaienbosjes, een lenteholletje en vele bloemen. Kinderen vanaf 4 jaar kunnen overal in kruipen, doorheen lopen en naar kijken, op zoek naar de geheimen van de tuin. Elk onderdeel heeft een speel- of luisteropdracht. "Dwalend door een wereld van kleur en textiel, op zoek naar de sleutel van het geheime poortje, door spannende gangen ontdekken ze de variatie en schoonheid van de planten- en dierenwereld" aldus het Natuurhistorisch Museum.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 1 februari 2007 - 2148