archief oud artikel 26 april 2007 Amsterdam, Noord-Holland In het Amsterdams Historisch Museum kan het publiek, rijk én arm, flaneren langs de luxe modehuizen van de vorige eeuw. De tentoonstelling ‘Modepaleizen 1880-1960' laat de opkomst van de eerste chique modehuizen in Amsterdam zien. Japonnen, originele vitrines en archiefbeelden nemen de bezoeker mee naar de modieuze winkels van toen.
Flaneren
Hirsch & Cie, Maison de Bonneterie, Gerzon en de Bijenkorf zijn enkele namen van de grote ‘modepaleizen'. Grandeur en verleiding kenmerkten deze majestueuze, luxe Amsterdamse mode- en warenhuizen zegt de organisatie van het Historisch Museum. Eerder moest de Nederlandse elite voor hun kleding naar Parijs en Brussel, nu konden ze ook in eigen land terecht. De tentoonstelling wil de opkomst, sfeer en ontwikkeling van de kledingzaken beschrijven. De organisatie omschrijft het als volgt: â€De bezoeker wandelt in gezelschap van chique dames en heren langs etalages, interieurs en gebouwen om de verleiding van de betoverende etages te ervarenâ€.
Terug naar toen
Winkelpanden en etalages laten de couture en luxe confectie zien die in de modehuizen werd verkocht. De drempel voor de minder bemiddelden om deze panden te betreden was hoog. Tegenwoordig, na de culturele ommekeer van de jaren vijftig, bepalen we zelf wat we dragen, in alle stijlen en voor lagere prijzen. De exclusieve modehuizen hielden dit niet vol en op enkele na zijn ze de afgelopen zestig jaar gesloten. Nu kan een ieder, elitair of niet, de sfeer proeven van toen. Het Amsterdams Historisch Museum heeft speciaal voor de tentoonstelling drie japonnen van het modehuis Hirsch & Cie (1912 en 1914) laten restaureren. Verder ziet de bezoeker originele vitrines van Maison de Bonneterie en het oorspronkelijke interieur van herenmodezaak Domhof. Archiefbeelden en interviews met klanten en medewerkers moeten het beeld compleet maken.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 26 april 2007 - 2474