door

Een eeuw penseelstreken

archief oud artikel 28 augustus 2007 Enschede, Overijssel Beleef de 18de eeuw door een bezoek aan het Rijksmuseum Twenthe. Dit jaar presenteert het museum een overzicht van de Nederlandse schilderkunst uit deze periode. Enkele schilderijen worden openbaar gerestaureerd. De grote verzameling werken uit diverse musea is tot 6 januari 2008 te zien in Enschede.

Ruim 100 werken uit de collecties van het Rijksmuseum Twenthe, Rijksmuseum Amsterdam, Frans Hals Museum en Dordrechts Museum hangen naast elkaar in het Rijksmuseum Twenthe in 2007. Zo ontstaat een goed overzicht van wat ‘in' was in de 18de eeuw. "Tegen 1700 ontwikkelde de Nederlandse schilderkunst zich in een nieuwe richting. In plaats van het Hollandse 'realisme' van de 17de eeuw ontstond onder buitenlandse invloed een elegante en decoratieve stijl", legt het rijksmuseum uit. Bijbelse, historische en mythologische thema's kwamen door Franse invloed veel voor. "Deze zogenoemde historieschilderkunst deed een beroep op het intellect van de schilder en werd daarom hoger gewaardeerd dan alledaagse onderwerpen als landschappen, genretaferelen, portretten en stillevens."

Liefde voor even

De liefde voor buitenlandse invloeden was niet van lange duur. Na 1760 kreeg de toenemende liefde voor het eigen vaderland invloed in de kunst, en terugkeer naar Hollandse thema's uit de Gouden eeuw was het gevolg. Het museum vertelt verder: "Om de kunst te stimuleren, werden tekenacademies opgericht, waar kunstenaars zich oefenden in het tekenen naar model en hun leerlingen opleidden." Aan alles komt een einde en aan het einde van de 18de eeuw waren weer duidelijk veranderingen zichtbaar. Natuur kreeg een nieuwe invulling en de vaderlandse geschiedenis was een regelmatig terugkerend thema. Initiatieven zoals het Rijksmuseum Twenthe, eerste kunstacademie en openbare tentoonstellingen luidden een nieuwe eeuw in.

De tentoonstelling bevat werken van kunstenaars als Pieter Barbiers, Wybrand Hendriks, Pieter Gerardus van Os, Abraham en Jacob van Strij, Cornelis Troost, Wouter Johannes van Troostwijk, Nicolaas Verkolje en Jacob de Wit.

Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 28 augustus 2007 - 1987