archief oud artikel 10 september 2007 Hasselt Stijl was voor de bovenlaag van de West-Europese bevolking een deel van hun identiteit. De mode veranderde, elegantie bleef. Het modemuseum Hasselt brengt voorbeelden hiervan samen in 'Les Elegantes. Damesmode van 1750-1950'. Tot 6 januari 2008 zijn onder andere Nederlandse privé-collecties te bewonderen in het Belgische museum.
"Dat de tentoonstelling een Nederlands tintje heeft is geheel toevallig. Beide privé-collecties zijn van uitzonderlijke grootte en kwaliteit en staan op eenzame hoogte in België en Nederland," vertelt Joanie Dehullu, stafmedewerker publiekswerking van Modemuseum Hasselt. De twee collecties vormen het hart van de tentoonstelling. Het Hasseltse museum benaderde zelf Jacoba de Jonge; haar kostuums en accessoires vormen een mooie aanvulling op de 300 stukken uit de vaste collectie. "Marie-Jes Ghering heeft haar modeprenten - honderd originele afbeeldingen uit de periode 1775 tot 1940- aangeboden naar aanleiding van een boek over haar collectie dat in november verschijnt."
Spiegel van de tijdsgeest
De periode 1750 tot 1950 is bewust gekozen. Joanie Delhullu: "Het is de tijdsperiode waarover het museum ook zelf kleding en accessoires verzamelt. De afsluiting ligt bij 1950 omdat dit een mooi geheel vormt van 200 jaar modegeschiedenis en afgesloten wordt met de New Look van Dior, een mijlpaal in de modegeschiedenis." De teksten in de verschillende zalen geven aandacht aan de tijd en de tijdsgeest waarin de bewuste kleding werd gedragen. "Kledingstijlen en modetrends zijn een spiegel van de tijdsgeest, beïnvloed door kunst en cultuur, oorlog en vrede, nieuwe uitvindingen, machthebbers en vooral hun vrouwen", aldus Joanie Dehullu. Twee eeuwen komen voorbij tijdens een wandeling door de ruimtes vol damesmode gedragen door de rijke burgervrouwen.
Test je modekennis
De Provinciale Hogeschool Limburg in Hasselt ontwikkelde voor het museum een interactief en educatief spel over meer dan twee eeuwen modegeschiedenis. Per tijdsperiode kunnen bezoekers hun kennis testen door een ‘figuur' aan te kleden uit die betreffende tijd met onderkleding, bovenkleding en accessoires.
Donderdag 25 oktober
Kleding en emancipatie. De invloed van de reformbeweging op de mode.
spreker: Jacoba de Jonge
Donderdag 15 november
Zwangerschap en andere ongemakken. Hoe leefde en bewoog men zich in de 19de-eeuwse kleding?
spreker: Jacoba de Jonge
Donderdag 22 november
Vrouwenmode in prent. Modeprenten 1780-1930.
spreker: Marie-Jes Ghering
Donderdag 29 november
Wit of zwart? Kant in de mode, 1600-1900.
spreker: Frieda Sorber
Inschrijven op het nummer +32 11 23 96 21 of mail naar modemuseum@hasselt.be.
Redactioneel - Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 10 september 2007 - 2777