Schipbreuk. De noodlottige reis van de Batavia




» Let op: deze activiteit is voorbij «

Op 28 oktober 1628 verlaat het gloednieuwe VOC-retourschip De Batavia de rede van Texel voor een lange, gevaarlijke reis naar Oost-Indië. Een reis die het schip nooit zal volbrengen. In de vroege ochtend van 4 juni 1629 loopt het vaartuig op één van de riffen van de Houtman Abrolhos voor de westkust van Australië. De meeste opvarenden kunnen zich redden en vinden een toevluchtsoord op een naburig koraaleilandje. Daar voltrekt zich een verbijsterend drama als onderkoopman Jeronimus Cornelisz. de macht grijpt en met enkele bemanningsleden een waar schrikbewind ontplooit. Binnen enkele maanden worden 120 opvarenden op gruwelijke wijze vermoord.

Op 4 oktober 1985 werd aan de Lelystadse kust door scheepsbouwmeester Willem Vos de kiel gelegd van de reconstructie van de Batavia. Geleidelijk aan groeide de werf uit tot een uniek kenniscentrum voor oude scheepsbouw en een geweldige toeristische attractie.

Zesentwintig jaar nadat dit bijzondere project begon, organiseren de Bataviawerf, Nieuw Land en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed samen een spraakmakende tentoonstelling over het verhaal van de oude én de nieuwe Batavia. De tentoonstelling is een ware belevenis voor jong en oud, die je, met één van de opvarenden als gids, de fatale reis van de Batavia laat meemaken. Daarnaast zijn er originele objecten te zien uit het wrak van de Batavia. Onder meer het skelet van een opvarende, een baardmankruik, een bronzen scheepsbel en een bronzen kookpot.

 Bezoek www.nieuwlanderfgoed.nl

Schipbreuk. De noodlottige reis van de Batavia
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.