» Let op: deze activiteit is voorbij «
In de tentoonstelling zien we de verstrekkende gevolgen van de turfwinning voor onze Gouden Eeuw. Nederland staat vooral bekend vanwege de strijd tegen het water. De zoektocht naar energiebronnen maakt veel minder deel uit van het standaardbeeld van onze geschiedenis. Ten onrechte, zo toont Verborgen Krachten. De zoektocht naar energie is bepalend geweest voor het lot van ons land. Ging het goed met de brandstofwinning, dan ging het goed met Nederland.
In de tentoonstelling zien we de verstrekkende gevolgen van de turfwinning voor onze Gouden Eeuw, de tropische zoektocht naar olie die meer dan een eeuw later uitmondde in het ontstaan van
Royal Dutch Shell plc en de ontdekking van het enorme gasveld van Slochteren. We zien achttiende-eeuwse geleerden op zoek naar eeuwig draaiende machines, de oudste stoompomp van Nederland en uiteraard ontbreekt ook Jaap Kistemaker niet: de man die Nederland eigenhandig als kernenergieland op de kaart zette. En wat deed Marie Curie eigenlijk in 1911 in de trein naar Leiden, met in haar koffer het zwaar radioactieve preparaat radium dat nu voor eerst, in een speciale vitrine, tentoongesteld wordt?