» Let op: deze activiteit is voorbij «
Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek toont van 3 mei 2012 t/m 17 februari 2013 de spannende beleving van de bevolking van Nijmegen en omgeving gedurende het laatste oorlogsjaar. Deze tentoonstelling komt in de plaats van de geplande 'Dancing in Bomb Shelter's. My diary of Holland in WWII' van Johanna de Wilde.
Hoewel Arnhem tijdens Operatie Market Garden een brug te ver was, had Nijmegen vanaf 20 september 1944 zijn vrijheid teruggekregen. Maar er kwamen nieuwe gevaren op de inwoners af. Nijmegen werd frontstad. Het centrum en het zuiden van de stad waren in geallieerde handen, het gebied ten noorden en oosten van Nijmegen was Duits. De frontlinie liep dwars door de Betuwe en vervolgens door de Ooijpolder, langs Groesbeek richting Mook en was ten gevolge van hevige gevechten voortdurend in beweging. De regio werd een half jaar lang bestookt met Duitse riviertorpedo’s, granaten en bommen. Veel mensen leefden als ratten in schuilkelders. In de stad verbleven duizenden geallieerde militairen, Nijmegen was één groot legerkamp.
Ondanks het enorme gevaar hing er ook de sfeer van bevrijding in de stad. Het vrijheidsgevoel en de behoefte aan ontspanning en vertier kregen een uitlaatklep op dansavonden in Concertgebouw 'De Vereeniging', in meisjespensionaten, villa’s, noodhospitalen, fabrieken, scholen en gewone café’s. Jonge mensen opgegroeid in de bezettingstijd proefden voor het eerst van de vrijheid. Omringd door oorlogsgeweld bloeiden er toch vele liefdes op tussen geallieerde soldaten en Nederlandse meisjes.
De tentoonstelling Forever Free. Dansen en Oorlog in de Frontstad laat het allemaal zien, horen, beleven en begrijpen. Wetenschappelijke gegevens, prachtige dagboeken, kervende geluidsfragmenten, prangende filmbeelden en nog niet vertoond fotomateriaal brengen de bezoeker terug naar de tijd van toen.