» Let op: deze activiteit is voorbij «
Tijdens de vastentijd toont Rijksmuseum Twenthe hongerdoeken uit Twente en het Münsterland: een middeleeuwse traditie die nieuw leven is ingeblazen in de regio. Geheel volgens traditie wordt er een nieuw hongerdoek vervaardigd binnen de muren van het museum, naar een ontwerp van kunstenaar Berend Strik.
Over de tentoonstelling
Rondom de vastentijd (aswoensdag 13 februari t/m stille zaterdag 30 maart 2013) toont Rijksmuseum Twenthe hongerdoeken in de Gobelinzaal van het museum. Het gaat om doeken in de zogenaamde filet-borduurtechniek. Deze borduurtechniek wordt voornamelijk toegepast in Twente en het naastgelegen Munsterland, vlak over de grens. De hongerdoeken werden oorspronkelijk gebruikt om tijdens de vastentijd het altaar en die mis aan het zicht te onttrekken van de kerkgangers. Drie historische doeken uit de zestiende en zeventiende eeuw en drie hedendaagse hongerdoeken in dezelfde techniek vormen het uitgangspunt van een tentoonstelling over het heden en verleden van hongerdoeken in Twente en het aangrenzende Munsterland.
Borduur mee
Er wordt tijdens de tentoonstellingsperiode een nieuw hongerdoek vervaardigd, naar een ontwerp van de kunstenaar Berend Strik. Na voltooiing wordt het doek opgenomen in de kunstcollectie van Rijksmuseum Twenthe en uitgeleend tijdens de vastenperiode aan de St. Jozefparochie in Enschede. Tijdens de veertigdagentijd wordt er door een team van vrijwilligers zes dagen per week gewerkt aan het nieuwe doek. Bezoekers zijn welkom om aan te schuiven, mee te kijken/te leren en hun bijdrage te leveren.
Lees hier meer over hoe u uw bijdrage kunt leveren aan het nieuwe hongerdoek.