Het Egypte van Hollywood




» Let op: deze activiteit is voorbij «

Al meer dan honderd jaar is het oude Egypte een dankbaar onderwerp voor speelfilms in alle soorten en maten. Deze tentoonstelling biedt u een multimediaal overzicht van het oude Egypte in de filmgeschiedenis, waarbij de eigen collectie de rol van aangever speelt. Die combinatie laat u ontdekken wat in de films écht Egyptisch is, en wat is verzonnen door de filmmakers.

€2 toeslag
Tijdens de looptijd van de tentoonstelling Het Egypte van Hollywood (t/m 17 maart 2013) geldt er voor bezoekers vanaf 18 jaar een toeslag van €2 op de reguliere toegangsprijs van het museum. De toeslag geldt niet bij herhalingsbezoek tijdens de looptijd van de tentoonstelling, dus bewaar uw toeslagkaartje.

Films, kostuums, filmattributen en archeologische voorwerpen
De films die aan bod komen in Het Egypte van Hollywood lopen van 1898 tot nu. Ook ziet u originele kostuums en filmattributen uit Hollywood, zoals Liz Taylors 'Egyptische' filmsieraden uit Cleopatra (1963), de stenen tafelen en de staf van Mozes uit The Ten Commandments (1956) en het Magische Boek van Amun Ra uit The Mummy Returns (2001). Gecombineerd met talrijke Egyptische voorwerpen uit de museumcollectie toont de expositie het archeologische Egypte van drieduizend jaar geleden naast het fantasievolle Egypte van Hollywood.

Elizabeth Taylor, Boris Karloff, Indiana Jones
Speelfilms over Egypte zijn altijd ongekend populair geweest. In Het Egypte van Hollywood ziet u fragmenten van een aantal blockbusters door de jaren heen. Elizabeth Taylor was de ultieme Cleopatra en Boris Karloff etaleerde in 1932 zijn angstaanjagende uitstraling in The Mummy. Ook films met bijbelse motieven en oud-Egyptische magie komen aan bod, evenals recente futuristische films als Stargate (1994) en Transformers: Revenge of the Fallen (2009). Archeologische avonturiers die kostbare schatten vinden spreken enorm tot de verbeelding: Indiana Jones zou niet kunnen bestaan zonder de Britse archeoloog Howard Carter en zijn ontdekking van Toetanchamons graf in 1922. Kinderfilms als De prins van Egypte en Asterix en Cleopatra zijn te zien in de kids-expo Het Egypte van Hollywood KIDS. Ook leuk voor volwassenen trouwens!

Beeldvorming van Egypte in de film
De populaire films informeren hun publiek op sommige punten heel goed en op andere punten juist heel slecht over de ware geschiedenis en cultuur van het oude Egypte. Wat ze vooral weerspiegelen is de tijd waarin ze werden gemaakt en natuurlijk de noodzaak van hoge bezoekcijfers in de bioscoop. Voorwerpen uit de wereldberoemde Egyptische collectie van het museum onderschrijven die beeldvorming of spreken het juist tegen.

 Bezoek www.rmo.nl

Het Egypte van Hollywood
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.