» Let op: deze activiteit is voorbij «
Van Drees tot Frank Sinatra
De jaren van wederopbouw na WO2
De oorlog was voorbij, de toekomst stond voor de deur. Maar hoe zagen de eerste jaren na de Tweede Wereldoorlog er eigenlijk uit? Een nieuwe tijdelijke tentoonstelling in het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 geeft van 18-12-2013 t/m 24-08-2014 hierop het antwoord.
De tweede helft van de jaren ’40 en het begin van jaren ’50 zijn ongemeen boeiend, maar staan niet altijd evenredig hiermee in de schijnwerpers. Ingeklemd tussen het einde van de oorlog, de periode van economische voorspoed, de verzorgingsstaat en de consumptie-maatschappij, vormen deze jaren een belangrijk scharnierpunt in de 20e eeuwse geschiedenis. Het Bevrijdingsmuseum laat dit nu allemaal zien en beleven: de aanpak van de puinhopen, de doorbraakpogingen in de politiek, de drang naar moreel herstel, de verhouding met onze Duitse buren, de nieuwe cultuur, Nederlands-Indië, het Marshallplan, de beginnende Koude Oorlog en de samenwerking in Europa. Het tijdperk van premier Drees begon, Annie M.G. Schmidt startte haar radiocarrière, coca-cola, jazz & swing kregen Nederland in zijn greep en de ANWB zette het toerisme op de kaart. Nieuwe muziek, nieuwe mode, maar ook het debat over hoe Nederland weer groot moest worden.
De bezoeker loopt door de wederopbouwstraat, luistert naar de klanken van naoorlogse jazz, ontdekt de beginjaren van de Wegenwacht en bekijkt de wijde plooirokken van de naoorlogse mode. Ervaar een feest van herkenning en leer iets nieuws. ‘Van Drees tot Frank Sinatra. De jaren van wederopbouw na WO2’ laat één van de belangrijkste spil- en draaipunten zien van de Nederlandse geschiedenis in de 20e eeuw.
Deze tentoonstelling kwam tot stand mede in samenwerking met American Studies van de Radboud Universiteit Nijmegen.