» Let op: deze activiteit is voorbij «
Bij Beeld en Geluid draait het allemaal om radio en televisie. Je kan hier duizenden programma’s terugkijken maar ook zelf aan de slag als presentator, cameraman of nieuwslezer. Tijdens het Weekend van de Wetenschap geven diverse deskundigen bij Beeld en Geluid uitleg over verschillende technieken die worden gebruikt bij het televisie maken. Bovendien is er een heuse Pop-up wetenschapper aanwezig die ter plekke zijn wetenschappelijke onderzoek met het publiek uitvoert.
Techniek en TV
Hoe werkt dat toch met die weerkaarten? Hoe sta je als presentator plotsklaps bovenop de maan? Tijdens het weekend van de wetenschap onthullen deskundigen het geheim achter de chroma key techniek. Ook is het mogelijk zelf een animatiefilm te maken. Dat is niet hetzelfde als een tekenfilm. Animatie is een verzamelnaam voor de techniek. En animatiefilms worden ook gemaakt met papier, klei, zand, poppen of met de computer. In deze workshops wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde stop motion techniek en kun je er zelf mee aan de slag.
Ook kun je zelf aan de slag met een high speed camera. dat is een bijzondere camera die het beeld heel snel filmt om het daarna langzaam of te spelen. Daarmee kun je bijzonder gedetailleerde slow motion achtige beelden maken die je vooral in reclamefilms tegenkomt.
Pop-up wetenschapper
Tijdens het Weekend van de Wetenschap is muziekonderzoeker Dr John Ashley Burgoyne bij Beeld en Geluid om live onderzoek te doen naar het geheim van succesvolle liedjes. Wat maakt een nummer tot een hit en wat maakt dat wij liedjes ook jaren later nog herkennen? Dr. Burgoyne heeft een speciale game ontwikkeld om dit te kunnen onderzoeken. Deze game kan gespeeld worden en Dr. Burgoyne is zelf aanwezig om uitleg te geven over het belang en de toepassing van zijn onderzoek.