» Let op: deze activiteit is voorbij «
In deze tentoonstelling tonen acht kunstenaars een geheel eigen visie op het asielbeleid. Vanuit verschillende perspectieven laten ze je kennismaken met dit onderwerp dat zo zichtbaar en tegelijkertijd zo ongrijpbaar is.
Drie jonge kunstenaars maakten, dankzij een bijdrage van het Mondriaan Fonds, nieuwe werk in opdracht. How to Stay Unmotivated van Robert Glas, ontwikkeld samen met en voor vluchtelingencollectief We Are Here, is een reactie op de nieuwe gesprekstechniek die de Dienst Terugkeer & Vertrek gaat inzetten om het aantal geslaagde uitzettingen te verhogen. In de installatie Field of Dependency onderzoekt Ola Lanko de ervaring van een omgeving die geen herkenbare aangrijpingspunten biedt. Illustrator Munir de Vries toont in zijn muur- en raamschilderingen de levensgrote verschillen in perspectief die samenkomen in een stad als Amsterdam. Ook is het afstudeerproject How to write May/ja van Uljana Orlova te zien, waarin zij de zoektocht visualiseert naar Maja, het meisje waar ze zeventien jaar geleden in het azc mee bevriend raakte en toen uit het oog verloor.
Verder in de tentoonstelling: beelden uit Goed Volk van Joost van den Broek, de interactieve documentaire Het Nader Gehoor van Ludo Hekman en Butch & Sundance Media, beelden uit het project Can you see me van Josje Priester en werk uit De Onzichtbare Man van Michiel Voet​.
De tentoonstelling in Melkweg Expo is de afsluiter van de eerste fase van het project De Asielzoekmachine. Een selectie van de verzamelde ideeën is in de tentoonstelling te zien. Het publiek kan op de ideeën reageren en nieuwe ideeën indienen. Daarnaast is ook onze Do-It-Yourself-expo onderdeel van de tentoonstelling en de film De Asielzoekmachine 2015/2016 van Dirk-Jan Visser i.s.m. Eefje Blankevoort en Els van Driel, waarin zij de fysieke wereld van asiel in beeld brengen.