Rietvelds Meesterwerk: Leve De Stijl!




» Let op: deze activiteit is voorbij «

In 1917 verscheen de eerste editie van De Stijl: het ‘tijdschrift voor nieuwe beelding’. Het ideologische en experimentele blad had slechts een kleine honderd abonnees, maar de invloed ervan is nog altijd voelbaar.

100 jaar later staat De Stijl bekend als een belangrijke kunststroming, waarvan de kunstenaars wereldwijd bekend zijn: Piet Mondriaan, Jan Oud, maar met name ook de Utrechters Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld. In 2017 viert het Centraal Museum het 100-jarig bestaan van De Stijl met een ode aan het Rietveld Schröderhuis, het internationale icoon van De Stijl in Utrecht.

Gerrit Rietveld was van oorsprong meubelmaker. Hij werd in 1919 lid van De Stijl en ontwikkelde zich later tot zelfstandig architect. Rietveld maakte de idealen van De Stijl ruimtelijk zichtbaar, met als iconisch hoogtepunt het Rietveld Schröderhuis aan de Frederik Hendriklaan in Utrecht. Het Rietveld Schröderhuis is het eerste huis ter wereld dat gebouwd werd volgens de principes van De Stijl: radicaal en vernieuwend. Nog steeds is het huis een inspiratiebron voor architecten en kunstenaars over de hele wereld.

De tentoonstelling Rietvelds Meesterwerk: Leve De Stijl! zoomt in op Rietvelds leven tijdens De Stijl-jaren. Wie was deze man, in welke omgeving leefde hij en wat waren zijn drijfveren? Wat bracht hem tot het bouwen van dit Nederlands Werelderfgoed? De tentoonstelling schetst een profiel van Utrecht in de ‘roerige’ jaren twintig. Ook de omgeving van Gerrit Rietveld wordt belicht. Zijn contacten rondom het tijdschrift De Stijl, maar ook in het eigen Utrecht zoals Truus Schröder, Willem van Leusden, Willem Maas en Sybold van Ravesteijn zijn onmiskenbaar verbonden aan de ontwikkeling van deze bekende kunstenaar en de realisatie van zijn ’UFO van Utrecht’.

 Bezoek centraalmuseum.nl

Rietvelds Meesterwerk: Leve De Stijl!
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.