» Let op: deze activiteit is voorbij «
Van eind juli t/m 7 januari 2018 organiseert Teylers Museum de tentoonstelling Alles elektrisch over de nauwe band tussen mens en elektriciteit. Ons bestaan is letterlijk en figuurlijk volledig doordrongen van elektriciteit. Zonder de neuro-elektrische verbindingen in ons lichaam kunnen wij niet denken of bewegen, en zonder elektriciteit uit stopcontact of batterij staat het moderne leven stil.
Invloed en impact
De tentoonstelling laat zien hoe in de afgelopen eeuwen de oerkracht elektriciteit werd ontdekt, getemd en algemeen toepasbaar gemaakt. Eeuwenlang al spraken imposante elektrische fenomenen als de bliksem en het noorderlicht tot de verbeelding als goddelijke natuurkrachten, totdat deze in de loop van de achttiende eeuw voor het eerst ook beheersbaar werden gemaakt in instituten zoals Teylers Museum. De tentoonstelling laat zien hoe vervolgens langzaam maar zeker ‘alles elektrisch’ werd, met alle positieve en negatieve gevolgen van dien. De menselijke beheersing van elektriciteit maakte een enorme sprong mogelijk in comfort en gemak: met een klik van de schakelaar beheersen we de wereld. Maar de hieruit volgende afhankelijkheid van elektriciteit heeft ons ook kwetsbaar gemaakt, zeker nu de grenzen in zicht komen van de natuurlijke bronnen waaruit van oudsher elektriciteit wordt opgewekt.
Samenwerking
Als onderdeel van de tentoonstelling krijgen drie hedendaagse kunstenaars de opdracht om op basis van de drie deelnemende collecties nieuw werk te maken in reactie op de thematiek van de tentoonstelling: de Ierse kunstenaar John Gerrard, de Amerikaan Bill Morrison en de Française Camille Henrot. De tentoonstelling vertelt zo niet alleen het historische verhaal van elektriciteit, maar geeft ook ruimte voor reflectie op de impact van elektriciteit op het menselijke bestaan.
Alles elektrisch is een tentoonstelling van de Wellcome Collection in Londen, gemaakt in samenwerking met Teylers Museum en het Museum of Science and Industry in Manchester.