» Let op: deze activiteit is voorbij «
‘De Rode Baret’ markeert het 25-jarig bestaan van 11 Luchtmobiele Brigade en het 75-jarig bestaan van de rode baret. De tentoonstelling vertelt over de geschiedenis van de rode baret en de betekenis ervan voor de leden van de Luchtmobiele Brigade.
Nadat de baret in 1942 werd ingevoerd, groeide de kleur uit tot internationaal symbool voor luchtlandingstroepen. In 1940 vroeg Winston Churchill om 5000 parachutisten voor het Britse leger, nadat hij had gezien welke successen de Duitse luchtlandingstroepen dat jaar hadden geboekt tijdens hun West-Europese veldtocht. In 1941 werd daarom de 1st Parachute Brigade opgericht. Door diverse acties van de luchtlandingstroepen steeg de status van de rode baret. Daarnaast groeide de rode baret door de Slag om Arnhem uit tot een symbool van vastberadenheid.
Door de val van de muur en de implosie van de Sovjet-Unie, stond voor het Nederlandse leger niet langer de oorlogsdreiging uit het oosten centraal. Een massaal gemechaniseerd leger was daarom niet meer noodzakelijk. Daarentegen bestond behoefte aan een snel inzetbare eenheid. Daartoe werd per 1 mei 1992 11 Luchtmobiele Brigade opgericht.
De nieuwe brigade werd veelvuldig ingezet tijdens missies in internationaal verband. De Luchtmobiele Brigade is zeer snel inzetbaar en kan over grote afstand zelfstandig opereren. Daarom wordt in het kader van de recente terreurdreigingen regelmatig een beroep gedaan op de brigade. De opleiding die iemand met rode baret heeft doorlopen is zwaar. Kenmerkende eigenschappen van een rode baret drager zijn volgens de brigade: gehardheid, veelzijdigheid, trots, moed, toewijding en veerkracht.