» Let op: deze activiteit is voorbij «
Op 5 december 2021 opent Pieter Teylers Huis de deuren voor het publiek. Het unieke, 18e-eeuwse voormalige woonhuis van de grondlegger van het Teylers Museum is vanaf 2013 grondig gerestaureerd. In opdracht van het museum bracht kunstenaar en fotograaf Johan Nieuwenhuize als eerste 'artist in residence' de laatste twee jaar van de restauratie in beeld. Het doel van dit project was tweeledig. Allereerst betrof het een kunstopdracht: Nieuwenhuize kreeg de vrije hand om zijn eigen foto’s in het huis te maken ten behoeve van een boek. Daarnaast maakte hij documentaire foto’s om het verloop van de restauratie vast te leggen. In het Prentenkabinet van Teylers Museum is een selectie van zijn foto’s te zien.
De documentaire foto’s langs de wanden van het Prentenkabinet tonen de ingrijpende werkzaamheden. Nieuwenhuize maakte ook een grote database met detailfoto’s van het huis. Het publiek rangschikte deze foto’s via een online beeldonderzoek als 'emotioneel' of 'rationeel'. Deze vraag hing samen met de overgangsperiode tussen het rationalisme van de Verlichting en de emotie van de Romantiek: het geboortemoment van Teylers Museum. De meest emotionele en meest rationele foto’s zijn de middenvitrine te zien.
Johan Nieuwenhuize
Johan Nieuwenhuize (1980) is gefascineerd door de relatie tussen fotografie en geheugen. Voor zijn werk legt hij omvangrijke beeldarchieven aan met abstracte en semi-abstracte detailfoto's. In ruimtelijke installaties worden deze foto's steeds op andere manieren en in wisselende combinaties getoond, onder meer door gebruik te maken van artificial intelligence. Zijn werk was te zien in diverse solo- en groepstentoonstellingen in onder meer Fotomuseum Den Haag, De Vleeshal Middelburg, Streetlevel Photoworks Glasgow, en het Dazaifu Tenmangu Shrine Museum in Dazaifu, Japan.
Kunstenaarsboek
De foto’s vormen de basis voor een kunstenaarsboek, dat verschijnt bij de opening van het huis: Pieter Teylers Huis – Johan Nieuwenhuize, met een inleiding van algemeen directeur Marjan Scharloo, 164 pagina’s (binnenwerk 160 pagina’s), 80 detailfoto’s en 64 reportagefoto’s, prijs € 39,00.