» Let op: deze activiteit is voorbij «
Geisha.
Traditie, Rituelen en Zijde.
Museum Bussemakerhuis presenteert deze fascinerende tentoonstelling van 15 maart tot en met 1 november 2024.
Een zeldzaam inkijkje in de complexe en kleurrijke wereld van deze iconische Japanse vrouwen. Met de kimono’s uit de verzameling van Adri en Guky van Hoegee belooft dit een inspirerende ervaring voor iedereen die geïnteresseerd is in mode, geschiedenis, cultuur of kunst.
Een levende traditie: Het Leven van de Maiko en Geisha in Kyoto
Een echte Geisha in de traditionele zin is nog moeilijk te vinden. Maar de schoonheid en het mysterie van de Geisha's en Maiko’s is tot op de dag van vandaag een waardevol erfgoed dat nog steeds springlevend is. In het huidige Japan wordt een Geisha gezien als een hoogopgeleide, zeer verfijnde professionele entertainster en bovenal een echte kunstenares.
Een Geisha begint als leerling Maiko, deze opleiding kan tot 20 jaar duren. Waar Maiko's bekend staan om hun opvallende en kleurrijke kimono's, hun ingewikkelde kapsels versierd met kanzashi-haarspelden en hun witte gezichtsmake-up met rode en zwarte accenten dragen Geisha's juist uiterst verfijnde en elegante kleding en een subtiele make-up.
De kunst van de kimono
Bijzondere aandacht besteed het museum aan de uiterst kostbare kimono's, die esthetisch en met uiterste precisie vervaardigd zijn en diepere verhalen vertellen over hun dragers. Elke steek en vouw in de kimono is een verhaal op zich, vaak geweven met gouddraad en met de hand geschilderd. Patronen op de kimono weerspiegelen niet alleen de seizoenen, maar kunnen ook verborgen boodschappen bevatten over de status en zelfs de aspiraties van de drager.
De verborgen betekenis van de kraag
Geisha’s ondergaan een jarenlange training om hun kunst en elegantie tot in de kleinste details te perfectioneren. In het pad van een Maiko naar een volwaardige Geisha speelt het rode accent in de kraag een belangrijke rol. De kraag dient om de nek optisch te verlengen, wat in de Japanse cultuur als een teken van schoonheid en elegantie wordt beschouwd. De manier waarop de kraag gedragen wordt, zegt iets over de ervaring of status van de Maiko binnen de geisha-gemeenschap. Wanneer de Maiko een Geisha wordt verdwijnt het rode accent in de kraag.
De Obi, het rugzakje van de Geisha en Maiko
De obi, is ook weer een kunstwerk op zich, waarbij elk detail en manier van dragen een betekenis heeft. Het "rugzakje" is deel van hun obi, de traditionele brede band die rond het middel wordt gedragen over de kimono. Een standaard obi kan wel 4 meter lang zijn. Voor Maiko's soms tot wel 6 meter, omdat zij een bijzonder lange en opvallende "darari" knoop, dragen. Deze knoop hangt lang achter hen aan, wat een visueel aantrekkelijk en onderscheidend effect geeft.
Tradities en rituelen in Japanse zijde
De tentoonstelling werpt licht op de ware aard van de Geisha als hoogopgeleide kunstenares en entertainster, waarbij de rijke geschiedenis van deze geëmancipeerde vrouwen wordt verkend. Van Kikuya, de eerste vrouwelijke geisha in de 18e eeuw, tot de hedendaagse Geisha's en Maiko's, de tentoonstelling verkent hun onafhankelijkheid en de betekenis achter hun kostbare kledij en accessoires.
Na het bekijken van deze tentoonstelling moeten we ons beeld behoorlijk bijstellen. Wij zien een Geisha als een gezelschapsdame, gekleed in typische, streng gestileerde kledij die met klassieke Japanse muziek, zang en dans de avond van een gezelschap aangenaam opluistert. Maar een Geisha is zoveel meer.