» Let op: deze activiteit is voorbij «
Het erfgoed van verdedigingslinies en verdedigingswerken is actueler dan ooit. Heden en verleden ontmoeten elkaar tijdens het landelijke Weekend van het Verdedigingserfgoed op 20 en 21 april 2024. Honderden locaties verspreid over het land openen dan hun deuren en bieden in totaal meer dan 200 recreatieve en educatieve activiteiten aan. Veel verdedigingswerken kregen nieuwe bestemmingen, maar het belangrijke verhaal van vrijheid en democratie blijft doorklinken tijdens boeiende excursies en rondleidingen. Op deze manier wordt men bewuster van de geschiedenis en blijft de oorlogsgeschiedenis van Nederland in leven.
Van Vlieland tot Maastricht is er van alles te zien en te doen. In diverse vestingsteden als Naarden, Gorinchem, Hulst, Bergen op Zoom, Willemstad, ‘s-Hertogenbosch en Nijmegen kun je mee met een vestingvaart of wandel je met een gids over de vestingwallen en bastions. Veel forten en bunkers herbergen boeiende musea. In het Nederlands Vestingmuseum Naarden bulderen de kanonnen op de schuttersdag. In het Zandvoorts Museum is de tentoonstelling ‘BUNKERS Het verborgen verleden van Zandvoort’ te zien. Op en rond het landgoed De Haere, even ten zuiden van Olst, zijn een groot aantal kazematten, bunkers en andere werken van de IJssellinie, waaronder een noodhospitaal, te bezichtigen. Wandel mee met een gids over de Sint-Pietersberg, bezoek Fort Sint Pieter en het Vestingmuseum Maastricht in de Helpoort. Of bezoek één van de vijftig Koude Oorlog locaties zoals luchtwachttorens, schuilkelders, het Kazemattenmuseum Kornwerderzand en de Stingerbol in Ede.
Wil je meer weten over de Hollandse Waterlinies, één van de UNESCO Werelderfgoederen? Ga mee met een excursie op Fort bij Uithoorn, Fort Werk IV, Fort Rijnauwen, Fort Honswijk, Fort Everdingen of Fort Altena. Geniet daarna van koffie en taart of een heerlijke lunch op één van de vele fortterrassen. Op Fort Rijnauwen in Bunnik schuif je zelfs aan voor een bijzonder 5-ganger diner.