Etstoel 2024




Etstoel 2024

Op zaterdag 17 augustus vindt in Anloo de traditionele Etstoel plaats. Het dorp keert voor één dag terug in de 17e eeuw, waarbij bezoekers rond de middeleeuwse kerk het Drentse verleden kunnen beleven.

De Kerkbrink van Anloo biedt tijdens de Etstoeldag een uniek schouwspel. De gehele bevolking ziet er zeventiende-eeuws uit en het dorp is vol activiteiten van vier eeuwen geleden. Iedere bezoeker kan hier van 10 tot 17 uur van meegenieten.

Het Drentse gerechtshof in vroeger eeuwen heette de Etstoel. Op de Etstoeldag wordt ieder jaar een andere waargebeurde rechtszitting nagespeeld, zoals deze tot in de 18e eeuw in de kerk in Anloo plaatsvond. Dit jaar zal het gaan over een predikant, die een vrouw heeft bezwangerd en een zaak tegen een vrouw die ervan wordt beschuldigd dat ze haar pasgeboren kind om het leven heeft gebracht. Dat belooft weer een historisch spektakel te worden.

Buiten de kerk vindt een jaarmarkt plaats, die vroeger ook gehouden werd wanneer de Etstoel een rechtszitting in Anloo had. De rechtszitting trok veel volk, en waar volk is is handel.
Op de markt kunt u onder meer ambachten uit de 17e eeuw bewonderen. Boogschutters strijden om de hoogste eer en van heinde en ver zijn artiesten gekomen om het volk te vermaken. Op de markt is voor een ieder wat te eten en te drinken: bijvoorbeeld pannenkoeken, bruine bonen, warmoessoep, vers gebraden vlees en een kroes bier. Voor de kinderen zijn er onder meer oude spelletjes en een poppenkast. Kortom: een ouderwetse, gezellige drukte.

De opbrengst van de Etstoel gaat naar het onderhoud van de kerk in Anloo. Dit is het oudste gebouwde monument van Drenthe.
Datum: zaterdag 17 augustus
Tijd: 10.00 – 17.00 uur
Entree: € 7,50 (zowel pinnen als contante betaling mogelijk)
Locatie: Kerkbrink Anloo

 Bezoek www.etstoelanloo.nl

Volksdansen bij de kerk, foto: Etstoel Anloo
Volksdansen bij de kerk, foto: Etstoel Anloo
De rechtszitting, foto: Etstoel Anloo
De rechtszitting, foto: Etstoel Anloo