Tentoonstelling "Stof tot Nadenken"

Tentoonstelling "Stof tot Nadenken"




Een tentoonstelling, getiteld Stof tot nadenken, het uniform als laatste vesting! Hedendaagse kunstenaars hebben werk gemaakt met een gemeenschappelijk materiaal: afgedankte militaire textiel. Een enorme diversiteit aan kunstwerken is aangeleverd, waarbij iedere kunstenaar een eigen verhaal en een originele aanpak had.

Afgedankte militaire textiel Wij ontvingen stukken oude militaire textiel, reststukken van oude uniformen, gevolde wollen stof, zoals begin vorige eeuw in onze uniformen werd gebruikt. Daarnaast ontvingen we, via Defensie, afgedankte hedendaagse militaire kleding. Eerder kwamen daar de kunstprojecten Geeft Acht! en de Vrijheidsrokken uit voort. Ook daarvan zijn werken te zien in deze expositie, gericht op duurzaamheid, circulaire economie, recyclen en actualiteit.
Helaas is de actualiteit nog steeds dat er wereldwijd veel oorlogen gaande zijn, onder andere in de Oekraïene en in de Gazastrook.

Thema’s als oorlog en vrijheid spelen daarom een grote rol. Wat men op het llijf draagt is soms nog het laatste wat men ter bescherming heeft: het uniform als laatste vesting.
In het Vestingmuseum zijn 2D en 3D kunstwerken te zien. Er konden veel kunstenaars (33) meedoen, omdat er veel kleine werkjes zijn. In deze catalogus is ruimte open gelaten om je eigen gedachten/ ideeën of tekeningen te noteren. Om na te denken over de zeer diverse werken.

De kunstenaars hebben gekozen voor verschillende invalshoeken: mensen, vrijheid, duurzaamheid, omgang met afgedankte textiel, militair textiel, defensie, overconsumptie, bijzondere textuur, natuurlijk materiaal (wol), camouflage, de natuur, de actualiteit, enzovoort.

Laat u verrassen!

Elganan Jelsma,
curator en tentoonstellingmaker

Tammo ter Hark,
directeur Vestingmuseum

 Bezoek www.vestingmuseum.nl

Antistressgranaat door Elganan Jelsma, Fotograaf: Elganan Jelsma
Antistressgranaat door Elganan Jelsma, Fotograaf: Elganan Jelsma
Fotograaf: Marjoleine van Kalken
Fotograaf: Marjoleine van Kalken
Tentoonstelling