Instaprondleiding gidsengilden Corvus




Instaprondleiding gidsengilden Corvus

Instaprondleiding GIDSENGILDE CORVUS

Wil je de ins en outs van Nieuwpoort ontdekken, laat je dan rondleiden door een gids. Wie s zomers op zaterdagen om half twee bij het stadhuis staat, mag mee. Reserveren is niet nodig.

Gave vesting
De gave vestingwerken en de knusse sfeer van Nieuwpoort smaken naar meer. Wallen, gracht en bastions werden aangelegd na het Rampjaar 1672, zodat Nieuwpoort zich kon beschermen tegen de vijand. Dankzij de ligging aan de Lek speelde de stad, samen met Schoonhoven aan de overkant, een belangrijke rol in de Oude Hollandse Waterlinie.

Unieke sluis
De gids leidt je langs de kerk, het haventje en het Arsenaal waar wapens en munitie lagen opgeslagen. Uniek is de inundatiesluis nder het stadhuis. Zo konden de boeren de sluis niet saboteren als het land onder water werd gezet. In 1672 verzetten ze zich tegen inundatie. Dat ging immers ten koste van hun oogsten. Boven op de wallen kijk je uit over de weidse polder. Met wat verbeelding zie je het land al onderstromen.

Tijd over
Na een uurtje ben je terug. Tijd over? Bezoek het museum in het stadhuis. Of pak het veer naar Schoonhoven. Wil je met op andere dagen met je eigen groep een rondleiding maken? Dat kan. Kijk op Rondleidingen Historische Kring Nieuwpoort

 Bezoek nieuwpoort.nu