Christiaan Ingelse




Christiaan Ingelse

Christiaan Ingelse, voormalig hoofdorganist van de Sint-Jan speelt tijdens dit zaterdagmiddagconcert Bachs Goldberg-Variationen.

De Goldberg-Variationen zijn het sluitstuk, het vierde deel van een vierdelig monumentaal klavierproject: de Clavier-bung. Onder organisten is het Dritter Theil der Clavier-bung bekend als de Orgelmis. Dit derde deel van de Clavier-bung is dan ook het enige echte orgelwerk in deze klavier-cyclus. Alle andere delen zijn voor klavecimbel geschreven. Met de Goldberg-Variationen schreef Bach een cyclus van 30 variaties over een basthema waarvan de eerste 8 maten ontleend zijn aan een chaconne van Georg Friedrich Hndel. Boven dit basthema schreef Bach een schitterende, zangrijke en rijkversierde melodie waardoor het een echte Aria werd. De variaties over deze aria kenmerken zich door een ongekende rijkdom aan muzikale gedachten en fantasie en dat alles met een enorme vindingrijkheid en virtuositeit. Bij elke derde variatie combineert Bach het basthema met een canon waarbij de gemiteerde stem in een steeds groter interval staat tot de uitgangsmelodie: dus de canons zijn achtereenvolgens geschreven in de prime, secunde, terts en zo doorlopend tot en met een canon in de none. In de laatste variatie haalt Bach met veel muzikale humor wel een heel erg fraai contrapuntisch kunststukje uit: hij combineert het basthema met twee, in zijn tijd populaire volksliedjes: Ich bin so lang nicht bei dir gewesen en Kraut und Rben haben mich vertrieben, Htt mein Mutter Fleisch gekocht, wrich lnger blieben. Zo werd het een Quodlibet, wat Latijn is voor Wat je maar wilt. Alhoewel de Goldberg-variaties dus eigenlijk voor klavecimbel zijn geschreven, klinken ze ook op orgel buitengewoon fraai. Juist op het Goudse Moreau-orgel komen deze variaties met veel muzikale kleuren schitterend tot hun recht.

Dit concert is vrij toegankelijk met een entreekaartje voor de kerk. Met een Museumkaart, Rotterdampas of Vriendenpas Sint-Jan is de toegang gratis. Reserveren is voor dit concert niet mogelijk.

 Bezoek welkomingouda.nl

Foto: Gemeente Gouda | Foto geüpload door gebruiker.
Foto: Gemeente Gouda | Foto geüpload door gebruiker.