Hoogstamfruit determineren en workshops

Hoogstamfruit determineren en workshops

Welk fruit heb ik in mijn tuin of boomgaard staan?

Altijd al willen weten welk ras appel of peer bij jou in de tuin of boomgaard staat? Is het misschien een zeldzame soort?

Kom dan op 20 oktober naar de Kloostertuin Ulingsheide. Dan krijg je alle informatie over hoogstam- en laagstamfruit en kun je de echte naam van het ras van jouw fruit uit je eigen tuin ontdekken. Vier deskundige fruitkenners van het Nederlands Fruit Netwerk staan van 10.00 uur tot 14.00 uur klaar om uw appels of peren op naam te brengen. Een soort Kunst en Kitsch maar dan met fruit. De fruitkenners hopen op deze manier vergeten fruitsoorten op het spoor te komen. Dus oude bomen zijn zeker interessant.

Ook zijn er op die dag een drietal interessante workshops over fruit en is er gelegenheid om kennis te maken met de schitterende Kloostertuin Ulingsheide waar talloze fruitbomen staan en bloemen, planten, en kruiden volop groeien. Zie https://voedseltuinenvenlo.nl/kloostertuin-ulingsheide/

Bovendien kunt u bij de gezamenlijke stand van het Steunpunt Landschapsbeheer Limburgs Landschap en Voedseltuinen Venlo terecht met vragen over behoud, onderhoud en aanleg van uw (hoogstam)boomgaard en over het planten van een fruitboom in uw eigen tuin.

Deze activiteiten worden georganiseerd door het Steunpunt Landschapsbeheer Limburgs Landschap in samenwerking met de Stichting Voedseltuinen Venlo en de Kloostertuin Ulingsheide.

Locatie: Ulingsheide 3, Tegelen. Zie: https://www.abdijulingsheide.nl/ Alle activiteiten vinden plaats in het restaurant De Refter van Ulingsheide.

Belangrijk voor als u fruit wil laten determineren:

Pluk een vijftal (rijpe) appels/peren, met steeltje, op verschillende plekken uit de boom en breng ook een takje met een paar blaadjes mee. Maak indien mogelijk een foto van de gehele boom.

Programma

10.00 uur: start van activiteiten. Tussen 10.00 uur en 14.00 uur kunt u uw appels en peren op naam laten brengen door de fruitkenners van het Nederlands Fruit Netwerk. Ook kunt u op eigen gelegenheid de Kloostertuin bezoeken, ronddwalen door de appelboomgaard, en genieten van de tuin die vol staat met bloemen, planten en kruiden.

11.00 uur: workshop hoogstamfruitbomen

11.30 uur: workshop aanleg hoogstamfruitboomgaard

12.15 uur: workshop verwerken van fruit, met voorbeelden en kleine proeverij. Deze workshop duurt tot 13.15 uur.

Deelname aan alle activiteiten is gratis. Aanmelden voor workshops wordt op prijs gesteld, maar u mag ook spontaan binnenlopen. Het is uiteraard mogelijk om aan losse onderdelen van het programma mee te doen. Bij aanmelding graag aangeven aan welke workshops/rondleiding je wilt deelnemen.

Aanmelden via: info@voedseltuinenvenlo.nl (Naam, mailadres, en aan welke workshop je deel wilt nemen).

 Bezoek www.limburgs-landschap.nl

Foto: Limburgs Landschap Gouda | Foto geüpload door gebruiker.
Foto: Limburgs Landschap Gouda | Foto geüpload door gebruiker.