Cultuurhistorische Kruudwis-wandeling in de Maasduinen

Cultuurhistorische Kruudwis-wandeling in de Maasduinen

Ga mee op zoek naar de oorsprong van een kruidwis tijdens de kruudwis-wandeling. Kruidwis is een boeket van kruiden en veldgewassen dat van oorsprong werd gebruikt om onheil af te wenden. Volgens katholieke traditie wordt elk jaar op 15 augustus het hoogfeest van Maria-ten-Hemelopneming gevierd en wordt de kruidwis (kruudwis in het dialect) gezegend. Het boeket wordt daarna boven de ingang van het huis of de stal opgehangen.

De wandeling staat in het teken van de verschillende geneeskrachtige en onheilafwerende planten die in een traditioneel kruidwisboeket kunnen zitten. Zoals Boerenwormkruid en Duizendblad, Alsem en Koninginnekruid, Wilde Marjolein, Sint-Janskruid en Klaproos. Iedereen gaat met een boeket vol verhalen naar huis.

Nationaal Park De Maasduinen is een samenwerkingsverband van streekbewoners, IVN Limburg, de gemeentes Bergen en Gennep, Staatsbosbeheer en Het Limburgs Landschap. Om het publiek van de rijkdom aan natuur in de Maasduinen te laten genieten, zijn er overal wandelroutes uitgezet en worden er ook publieksactiviteiten georganiseerd. Het hele jaar door zijn er afwisselende excursies.

 Bezoek www.limburgs-landschap.nl