Lezing Jos Cuijpers over de Zuiderwaterlinie




Lezing Jos Cuijpers over de Zuiderwaterlinie

Lezing Jos Cuijpers over de Zuiderwaterlinie

Op dinsdag 30 juli geeft historicus Jos Cuijpers van 10.00 uur tot 12.00 uur een lezing over de Zuiderwaterlinie in het Huis van Waalwijk. De lezing gaat over de geschiedenis van de Zuiderwaterlinie, de techniek erachter en over de rol van Waalwijk en omgeving in de Zuiderwaterlinie. Jos gaat ook in op wat we nu nog te zien en beleven is.

Onder de noemer ZOMERWEKEN organiseert Het Huis van Waalwijk i.s.m. GO Waalwijk en Nut Langstraat speciaal voor de thuisblijvers een tal van culturele en sportieve activiteiten in en rond het Huis van Waalwijk.

Jos Cuijpers heeft onlangs de Erfgoedvisie voor de Zuiderwaterlinie geschreven en hij zal in deze lezing zijn verhaal over de waterlinie en de cultuurhistorische en toeristische waarde ervan toelichten www.zuiderwaterlinie.nl

Nederland heeft zich niet alleen eeuwenlang verdedigd tegen het water maar ook met behulp van het water. Dit blijkt wel uit de diverse waterlinies die ons land gekend heeft. Het was indertijd de wereldberoemde vestingbouwer Menno van Coehoorn die rond 1700 een samenhangend geheel van de Brabantse vestingsteden maakte. Het werd een ketting van 160 kilometer lang vanaf Bergen op Zoom tot Grave, onderdeel van de Zuiderfrontier die van Zeeuws-Vlaanderen tot Nijmegen reikte.

De Zuiderwaterlinie was niet alleen een verdedigingslinie maar markeerde (en markeert nog steeds) ook een culturele grens tussen Noord en Zuid, protestant en rooms-katholiek, harde en zachte g, calvinistisch en bourgondisch.

Een gedeelte van die interessante Zuiderwaterlinie is de Stelling van Heusden, een systeem van versterkingen waarvan belangrijke delen, zoals de vesting Heusden en het Fort bij Hedikhuizen nu nog te bewonderen zijn. Van andere delen resteren alleen onderdelen of ze zijn helemaal verdwenen. Wat betekende die positie voor de plaatselijke bevolking? Wanneer werd de Zuiderwaterlinie opgeheven en waarom bleef hij zo lang geheim? Wat is er nu nog van te zien en te beleven? Al die aspecten komen aan de orde tijdens deze lezing.

Zaal: Raadzaal
Tijden: 10.00 - 12.00 uur
Kosten: Entree 7,50 inclusief koffie/thee en soep met een broodje bij de afsluiting

Tickets via www.winterdijk30b.nl

Locatie en contact
Huis van Waalwijk
Raadhuisplein 2
5141 KG Waalwijk
info@huisvanwaalwijk.nl
06 22 52 25 04

 Bezoek huisvanwaalwijk.nl

Foto geüpload door gebruiker.
Foto geüpload door gebruiker.