Door handel, migratie en wijdverbreide netwerken ontstond een intensief verbonden Europa. De grote overzichtstentoonstelling werpt een verhelderend licht op deze essentiële periode in onze geschiedenis. Voor het eerst komt in Nederland een omvangrijke en unieke verzameling van nationale en internationale topstukken uit deze periode bij elkaar.
Vierduizend jaar geleden breekt een nieuw tijdperk aan: de bronstijd. Voorafgegaan door een grootschalige migratie van oost naar west, komt het huidige Europa in een periode van revolutionaire ontwikkeling op maatschappelijk, technologisch en cultureel vlak. Een nieuw metaal vormde daarvan de motor: brons. De legering van tin en koper –taai, hard en glimmend als goud in de zon – bleek geschikt voor superieure wapens, sieraden en werktuigen. Door uitwisseling over land en zee, technologische ontwikkelingen, een vroege vorm van geld en intensieve contacten veranderde de samenleving voorgoed. Elites ontstaan en onderhouden nauw contact met elkaar. Religieuze ideeën, symbolen, rituelen en astronomische kennis worden wijd gedeeld en verbinden veraf gelegen delen van Europa voor het eerst onlosmakelijk met elkaar. Macht en bezit creëren spanningen en leiden tot conflict en oorlog. Kenmerkend voor deze periode is dan ook de opkomst van het eerste wapen enkel bedoeld om een tegenstander te doden – het zwaard – , het oplaaiende geweld en zelfs grootschalige oorlogsvoering met honderden krijgers.
In ‘Bronstijd, vuur van verandering’ komen de vele facetten van de bronstijd aan bod. Bezoekers bewegen zich door een periode van ontwikkeling en vooruitgang, zien het landschap en de samenleving veranderen. Een intieme inkijk in het dagelijks leven van 4000 jaar geleden zal herkenning geven, maar ook vervreemding vanwege de kostbare offers die in rivieren en moerassen werden achtergelaten, of de mysterieuze grafheuvels die nog altijd zichtbaar zijn in het huidige landschap. De tentoonstelling brengt de mooiste en de indrukwekkendste voorwerpen uit Nederland en omringende landen bij elkaar door bruiklenen uit gerenommeerde musea, zoals het British Museum, Musée d'Archéologie Nationale, het Landesmuseum für Vorgeschichte Halle (Saale), en het Nationalmuseet (Denemarken). Hoogtepunten van de tentoonstelling zijn onder meer spectaculaire offergaven en bijzondere artefacten van de elite, waaronder de gouden hoed van Schifferstadt uit Duitsland en de Mold Gold Cape uit Groot-Brittannië. Bijzonder is de hereniging – voor het eerst sinds de bronstijd – van zes ceremoniële reuzenzwaarden, waar het iconische zwaard van Ommerschans deel van uitmaakt. Ook eenvoudige voorwerpen uit het dagelijks leven, zoals een houten pollepel en een laddertje van vijfendertig eeuwen oud, zijn te bewonderen. Onderzoekers komen aan het woord over de nieuwste wetenschappelijke ontdekkingen over deze cruciale periode.