Hokusai, De Grote Golf




Hokusai, De Grote Golf

In de pop-up tentoonstelling ‘Hokusai. De Grote Golf’ kunt u twee exemplaren van deze houtsnede uit privécollecties op intieme wijze bewonderen. Beleef de dynamiek en het contrast in Hokusai’s werk. Ontdek zijn invloed op zowel zijn Japanse tijdgenoten als op de westerse kunstenaars in de 19e en 20e eeuw. De prenten zijn afkomstig uit privé- en museale collecties en zijn slechts 5 weken te zien.

Rond 1828 sloegen Katsushika Hokusai (1760-1849) en de uitgever Nishimuraya Yohachi de handen ineen voor een ambitieus plan om een serie van grote landschapsprenten uit te geven. Tot dan toe waren deze altijd in klein formaat. Met de opkomende reiscultuur en de daarbij behorende productie van souvenirs werd de serie ‘Zesendertig gezichten op de Fuji-berg’ een groot commercieel succes. In de tentoonstelling zijn verschillende prenten uit deze serie te zien.

Het succes van Hokusai bleef niet onopgemerkt, zowel in binnen- als buitenland. Hokusai’s grote geklauwde schuimkoppen inspireerden zijn Japanse tijdgenoten Utagawa Hiroshige (1797-1858) en Utagawa Kuniyoshi (1798-1861). De thematiek van de golf vond ook een weg naar Europa. Hier werd door kunstenaars als Claude Monet (1840-1926) en Vincent van Gogh (1853-1890) de golf in geheel eigen stijl vormgegeven. Dit is in de tentoonstelling te zien aan de hand van 14 prenten en 4 boekjes.

Hokusai’s Grote Golf staat tegenwoordig, als enig niet-westers kunstwerk, in het rijtje van meest herkenbare en iconische beeltenissen uit de geschiedenis van de kunst. Het past tussen Da Vinci’s ‘Mona Lisa’, ‘de Schreeuw’ van Edvard Munch en Van Gogh’s ‘Zonnebloemen’. Het beeld is eindeloos gereproduceerd. Tot op de dag van vandaag nodigt de compositie uit tot creativiteit en verbeelding. Dit wordt in de tentoonstelling aan de hand van diverse hedendaagse objecten getoond.

 Bezoek www.sieboldhuis.org

Foto: Leiden&Partners © Simone Both
Foto: Leiden&Partners © Simone Both
Foto: Leiden&Partners © Marc de Haan
Foto: Leiden&Partners © Marc de Haan
Foto: Leiden&Partners © Marc de Haan
Foto: Leiden&Partners © Marc de Haan
Foto: Leiden&Partners
Foto: Leiden&Partners