1e Doorvaardag 2024




1e Doorvaardag 2024

De binnenstad van Gouda ligt op de kruising van de Hollandse IJssel en de Gouwe, en is verbonden met de Reeuwijkse Plassen. Deze ligging biedt veel mogelijkheden voor waterrecreatie, zoals kanon, suppen en sloepvaren.

De bediening van de bruggen en sluis tussen Gouda en Reeuwijk is normaal op vaste tijden en drie keer per dag. In het hoogseizoen (juni, juli en augustus) is dit op zaterdag en zondag vier keer per dag. Tijdens de Doorvaardag hoef je minder rekening te houden met bedieningstijden. Zie voor de exacte openingstijden de andere pagina. De Doorvaardag wordt ook gebruikt om te onderzoeken of er dan meer bezoekers gebruik maken van de vaarroute. De vaarroute tussen de Reeuwijkse Plassen en de binnenstad van Gouda kan verbeterd worden door de sluis en bruggen elektrisch te maken. De gemeente Gouda heeft het intentiebesluit genomen de sluis en vier bruggen samen met andere partijen, zoals de provincie en het bedrijfsleven, elektrisch te maken. In de gemeente Bodegraven-Reeuwijk vindt Gouda een medestander.

Eenrichtingsverkeer bij de Karnemelksloot
Op een deel van de Karnemelksloot is eenrichtingsverkeer voor sloepen en andere soorten watergebruikers. De brugwachters geven je daar aanwijzingen over de vaarrichting. Vanaf de sluis Reeuwijks Verlaat (18) dien je voor de bocht vaart te minderen zodat je op tijd op de aanwijzingen van de brugwachters kunt reageren.

Sluizen en bruggen in Gouda
De sluis Reeuwijks Verlaat, de Graaf Florisbrug, de bruggen bij de Karnemelksloot, de Kazernebrug en de Kleiwegbrug (17) worden vandaag onbeperkt bediend door het Gouds Sluiswachtersgilde en de havendienst. De andere bruggen in Gouda worden bediend op vaste tijden. Het kan zijn dat je voor een brug moet wachten voordat de brug bediend wordt. Dat geldt zeker als het druk is.  Voor de Rabatbrug (12) en de Pottersbrug (8) gelden venstertijden. De wachttijd tussen deze twee bruggen in is 10 minuten. Zorg dat je voor de laatste bediening van de dag  door de sluizen en bruggen bent. Anders kan het zijn dat je vandaag niet meer naar je eindbestemming kan varen.

Ligplaatsen bij de binnenstad van Gouda
Wil je tot 19.30 uur in de stad blijven? Je kunt je boot dan voor 17.45 uur aan de binnen stadszijde van de Kattensingel aanleggen. Er zijn extra aanlegplaatsen vlak voor de Kleiwegbrug. De laatste opening van de brug is om 19.30 uur.

Turfmarkt
Door de statige huizen, pittoreske gracht en schattige bruggetjes is de Turfmarkt een populaire plek voor fotos. De Turfmarkt is begroeid met waterlelies. Wil je over de Turfmarkt varen? Vaar zo rustig mogelijk (max. 5 km per uur) en probeer de schade aan de planten te beperken.

Op het water gelden vaarregels
Sommige bruggen en sluizen hebben stoplichten. Houd rekening met de stoplichten. Je mag pas onder een brug door varen als het stoplicht op groen staat. Vaar  niet onder een brug door als het licht op rood staat.
Vaar niet onder een zakkende brug door.
Heeft een brug of sluis geen stoplicht? Volg dan de instructies van de sluis- en brugwachters op.
Houd rekening met andere watergebruikers, zoals kanors, roeiers en suppers.
Houd in de singels rekening met de woonboten. Vaar daar niet harder dan 5 km per uur (stapvoets) en vermijd golfslag.

Vaarvergunning voor Reeuwijkse Plassen verplicht,Wil je op de Reeuwijkse Plassen varen? Voor het varen op de Reeuwijkse Plassen heb je een vaarvergunning nodig. Dit geldt niet voor surfplanken. Een vaarvergunning is verkrijgbaar aan het einde van de Breevaart bij de Sup en Watershop, Verlengde Breevaart 3 (ingang receptie Landal De Reeuwijkse Plassen). De winkel is telefonisch bereikbaar via 0182-235 116.

Volg het Gouds Sluiswachtersgilde op sociale media
Secretariaat: goudssluiswachtersgilde@gmail.com
Facebook: Gouds sluiswachters gilde
Twitter: @GSluiswachters

 Bezoek welkomingouda.nl

Foto: Gemeente Gouda | Foto geüpload door gebruiker.
Foto: Gemeente Gouda | Foto geüpload door gebruiker.