Folly Art Norg

Folly Art Norg




» Let op: deze activiteit is voorbij «

Wat is een folly?

Een onconventioneel gebouw, waar geen regels of functies aan zitten. Het zijn creaties die er bijzonder uitzien, maar vooral niet logisch of praktisch. Ze kunnen wel iets met je doen. Ontroeren, inspireren, aan het lachen maken, intrigeren, een verhaal of diepere betekenis hebben. Oftewel, een folly hoort onder de categorie kunst.

De term ‘folly’ komt van het Engelse woord ‘fool’, dat gek, dwaas of zot betekent. In de Romeinse tijd werden er al folly’s gebouwd en kreeg de folly een opleving vanaf 1700 in Europa. Om de landgoederen van de rijken te verfraaien, maar vooral voor de lol (foolish) en om te laten zien hoe welvarend je was.

Folly Art Norg speelt met het begrip folly, omdat het tijdelijke bouwsels zijn, in tegenstelling tot de echte folly’s in de wereld. Ook is er een dunne grens tussen een folly, kunst (in de openbare ruimte), architectuur en land-art. Daarom is het woord Art aan Folly toegevoegd. Folly Art Norg biedt mensen de gelegenheid om kennis te maken met het begrip folly en tijdens de route hun eigen mening te vormen over de bouwsels die ze tegenkomen in de wandelroute.

Folly Art Norg (afgekort FAN) is een uitgestippelde wandelroute van ±8 km met elke paar honderd meter een folly. In de informatiegids die je op het infopunt kunt kopen staan in volgorde de folly’s weergegeven die je tegenkomt op de route, met tekst en uitleg over de folly en de maker(s). 

 Bezoek follyartnorg.nl

Folly Art Norg
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.