PROTO festival

PROTO festival




De uiteindelijk tentoonstelling, met werk van Udink ten Cate en Bey en dat van een aantal studenten, is te zien in de Tuinzaal van Kasteel het Nijenhuis, de buitenlocatie van Museum de Fundatie. Het kasteel, een van de best bewaarde havezaten van Overijssel, gelegen tussen de landerijen, is omgeven door een slotgracht en een beeldentuin. Vroeger vormde een havezate een ecosysteem op zich – de tuin diende niet alleen als park, maar ook als moes- en bloementuin. De mensen die er woonden vormden met elkaar een minimaatschappij, met de kasteelheer en -vrouw aan het hoofd. Vandaag de dag zijn die oude patronen doorbroken. Toch willen Bey en Udink ten Cate juist onderzoeken hoe je met verschillende ingrediënten een nieuw, op zichzelf staand, ecosysteem in het leven kunt roepen, juist op zo’n historische plek. Samen met de studenten gaan ze nadenken over wat je daar allemaal voor nodig hebt. Het resultaat is te zien in de Tuinzaal en de tuin van het kasteel én in de Spoorzone van Zwolle. Verwacht eten, kunst, muziek, design en natuur – in een grote snelkookpan.

Jurgen Bey (1965) kan worden beschouwd als een van de eerste conceptuele ontwerpers van Nederland en hij hoorde bij de generatie die in de jaren negentig Dutch Design groot heeft gemaakt. Onder de vlag van Droog Design maakte hij internationaal naam als visionair ontwerper. In 2002 richtte Bey samen met architect Rianne Makkink Studio Makkink & Bey op. Door in te zoomen op een product, bijvoorbeeld een lamp of meubel, en weer uit te zoomen naar het niveau van architectuur of stedenbouw laat hij zien hoe die ogenschijnlijk verschillende domeinen elkaar beïnvloeden en onlosmakelijk verbonden zijn.

Jasper Udink ten Cate (1978) is kunstenaar en creative chef. Zijn studio is internationaal erkend als de toonaangevende expert in multi-zintuigelijke storytelling en experience design. Met heel veel verschillende ingrediënten, zoals natuur, natuurkunde, codering, muziek, filosofie, productontwerp, biodiversiteit, mode, grafische vormgeving, schilderkunst en andere disciplines, creëert Creative Chef Studio ervaringen.

 Bezoek www.museumdefundatie.nl

Foto: DagjeWeg.NL.
Foto: DagjeWeg.NL.
Foto: Museum de Fundatie © Pedro Sluiter.
Foto: Museum de Fundatie © Pedro Sluiter.
Foto: Museum de Fundatie © Pedro Sluiter.
Foto: Museum de Fundatie © Pedro Sluiter.
Foto: Museum de Fundatie © Pedro Sluiter.
Foto: Museum de Fundatie © Pedro Sluiter.