The Coen Brothers in Eye Filmmuseum

The Coen Brothers in Eye Filmmuseum




Deze zomer staat het Eye Filmmuseum in het teken van Joel en Ethan Coen, de bekendste buitenbeentjes van Hollywood. Eye vertoont een ruime selectie speelfilms van de broers, plus Joel’s en Ethans favoriete films. Het programma opent met de 4K-restauratie van hun debuutfilm Blood Simple (1984), precies 40 jaar geleden gemaakt.

De Coen Brothers hebben stuk voor stuk briljante films gemaakt, propvol met taalvondsten, filmliefde en ontsporende handelingen. Met groot gemak laten ze trivia en grootse gebaren samenvallen. Veel van hun onvergetelijke personages verliezen zich in absurde situaties die komisch onderkoeld worden uitgespeeld. Hun odes aan de film noir zitten vol visuele flair, list en bedrog. Ook in hun excentrieke satires spat de lol ervan af.


De Coens mixen genres op verrassende en soms shockerende wijze en – meest opvallend – ze vervagen de grenzen tussen komedie en geweld. Van film noir in Blood Simple tot cartooneske komedie in Raising Arizona, gangsterfilm in Miller’s Crossing, Hollywood-satire en horror in Barton Fink, jaren 40-komedie in The Hudsucker Proxy en thriller in Fargo, vaak (negen films!) met vaste actrice Frances McDormand. Ze parodiëren genres, geven er commentaar op, omarmen, ondermijnen en vernieuwen ze.

 Bezoek www.eyefilm.nl

The Big Lebowski, Joel & Ethan Coen, 1998. Foto: Eye Filmmuseum
The Big Lebowski, Joel & Ethan Coen, 1998. Foto: Eye Filmmuseum