Lezing De Antoombom

Lezing De Antoombom




» Let op: deze activiteit is voorbij «

Lezing De Antoombom

In het Luchtoorlogsmuseum Fort Veldhuis in Heemskerk wordt zondag 28 juli de lezing De Antoombom gehouden. Ron Aar verzorgt de lezing.

De meeste mensen kennen de beelden van de twee atoombommen op Japan, maar niet veel van u weten dat Nazi-Duitsland ook druk bezig was met dit type wapen, sterker nog, de atoomsplitsing is een Duitse uitvinding. Ron van der Aar zal uitleggen hoe een en ander in zijn werk ging.

Fort bij Veldhuis ligt op de grens van Assendelft en Heemskerk. In het fort is het unieke Luchtoorlog museum ARG '40-45 gevestigd. Dit museum vertelt het verhaal over de luchtoorlog in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de expositie worden de onderdelen van de vliegtuigen op een prachtige manier tentoongesteld. In de diverse ruimtes van het oude fort zijn ook films, landschappen en vele voorwerpen te bekijken, zodat je als bezoeker een goed beeld krijgt van een belangrijke periode uit onze geschiedenis.

Historie

Fort bij Veldhuis werd gebouwd ter verdediging van de uit Heemskerk/Assumburg komende dijkweg. Deze weg fungeerde gedeeltelijk om aan beide kanten de onderwaterzetting tot op de centimeter nauwkeurig te regelen (inundatiekomkering).

Het verdedigbaar aardwerk kwam in 1893 gereed, het bomvrije gebouw in 1897. Fort bij Veldhuis en Kunstfort bij Vijfhuizen zijn de oudste betonnen forten van de Stelling naar het eerste ontwerp uit 1897.

Toegang
De toegang bedraagt 7,50. Kinderen tot 4 jaar mogen gratis naar binnen en tot 12 jaar betaal je 4 euro entree.

Het museum is even zondagen in de maanden mei tot en met oktober open van 11:00 tot 17:00 uur

Locatie
Fort bij Veldhuis
Genieweg 1
1967 PS Heemskerk

 Bezoek www.arg1940-1945.nl

Lezing De Antoombom
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.