De KunstParade, verrassend, kleurrijk, hedendaag

De KunstParade, verrassend, kleurrijk, hedendaag




In de feestelijk vormgegeven tentoonstelling geven 38 grote installaties, objecten, schilderijen en tekeningen geven een kijkje in de nieuwe beeldende kracht die de stad voortbrengt. De KunstParade strooit de werken als confetti over de museumzalen en ver daarbuiten én verrast keer op keer. Dit is de laatste tentoonstelling voor het museum tijdelijk sluit voor een grootschalige verbouwing. Het biedt ook een mooie opmaat naar het ‘nieuwe’ museum waarin er meer ruimte is voor het werk van kunstenaars uit de 20ste en 21ste eeuw.

Bijna de helft van de kunstwerken komt uit eigen collectie en is sinds lange tijd weer te zien. Abstracte schilderijen van onder andere Jaap van den Ende, Bram Zwartjens, Chris Dagradi, Robert Smit en Steven van der Kruit. Aangevuld met hedendaagse (semi-)figuratieve werken van Hanny Reneman tot Erik Pape. De KunstParade toont een grote verscheidenheid in kunstdisciplines, materialen en technieken. Van foto's van Willem van den Hoed en Coen de Jong tot een kunstwerk van geëmailleerd metaal van Gracia Khouw en een pvc-strandbeest van Theo Jansen. En verder video's, houtskooltekeningen, installaties, textiel, en een tapijt van natuurlijke materialen.

Naast de gevestigde kunstenaars laat de tentoonstelling werk van jong talent zien. Speciaal voor De KunstParade maken TU student Lars Geluk (Harderwijk, 2000) en Eugenie Boon (Willemstad, 1995) nieuw werk. Op het kruispunt van kunst, wetenschap en techniek realiseert Geluk een metershoog tweeluik; een kleurrijke, hyper-technologische interpretatie van glas-in-loodramen. Boon reageert met een indrukwekkende installatie op het gedeelde slavernijverleden van Delft en Curaçao. Ook Marije Vermeulen (Delft, 1976) krijgt een opdracht voor een nieuw kunstwerk. Zij maakt een kleurrijk drieluik en verbindt alle tentoonstellingszalen met een grafisch KunstParadelint.

Door oude banden te herzien en nieuwe kunstenaars aan te trekken, wil het museum zijn Delftse netwerk verbreden en versterken. Delfts in de brede zin van het woord want onder Delfts omarmt het museum ook kunstenaars die een band met Delft of een Delftse Blik – open en innovatief –hebben. Door breder te kijken, vanuit maatschappelijke ontwikkelingen en thema’s, wil Museum Prinsenhof Delft in beeld krijgen welke hedendaagse kunst(enaars) goed aansluiten bij haar visie en collectie. De KunstParade. Verrassend – Kleurrijk – Hedendaags toont niet alleen een terugblik in de collectie van Museum Prinsenhof Delft maar ook een vooruitblik op een inclusievere toekomst voor de hedendaagse kunst in het museum.

 Bezoek www.museumprinsenhofdelft.nl

Fotobeschrijving: door Jaap van den Ende. Foto: (c) Museum Prinsenhof Delft.
Fotobeschrijving: door Jaap van den Ende. Foto: (c) Museum Prinsenhof Delft.
Fotobeschrijving: door Lars Geluk, digitaal tweeluik, 2024. Foto: (c) Museum Prinsenhof Delft.
Fotobeschrijving: door Lars Geluk, digitaal tweeluik, 2024. Foto: (c) Museum Prinsenhof Delft.
Fotobeschrijving: door Tony Monsanto, Welcome to Paradise, 2007. Foto: (c) Museum Prinsenhof Delft.
Fotobeschrijving: door Tony Monsanto, Welcome to Paradise, 2007. Foto: (c) Museum Prinsenhof Delft.