IMPACT - de luchtoorlog in Friesland, 1940-1945

IMPACT - de luchtoorlog in Friesland, 1940-1945




De contacten met geallieerde vliegers hebben op veel Friezen een blijvende indruk gemaakt. Zorgvuldig bewaarde voorwerpen en generaties lang doorvertelde verhalen zijn daar getuige van. In de tentoonstelling komen verhalen aan bod over Amerikanen op Friese klompen, over mislukte ontsnappingen, en over levenslange vriendschappen. Een van die verhalen gaat over Tiny Mulder (1921-2010). We kennen haar nu vooral als schrijfster en dichteres, maar tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ze, omdat ze goed Engels sprak, door het verzet ingeschakeld om neergestorte geallieerde vliegers onder te brengen.

Een van de redenen waarom Friesland in de frontlinie van de luchtoorlog komt te liggen, is de aanwezigheid van het vliegveld in Leeuwarden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de Fliegerhorst Leeuwarden een belangrijke Duitse basis in Friesland. Duitse nachtjagers stegen hier op om geallieerde bommenwerpers te onderscheppen die op weg waren naar Duitse industriesteden. Deze basis speelde een cruciale rol in de luchtoorlog en was verantwoordelijk voor het neerhalen van minstens 370 geallieerde toestellen. De tentoonstelling belicht deze geschiedenis en laat zien hoe dit vliegveld een groot stempel drukte op de regio​​.

De tentoonstelling 'IMPACT' maakt gebruik van zeldzame voorwerpen uit de deelcollectie van het Fries Verzetsmuseum en de SMAMF. Zoals de nooit verstuurde brieven die door Luftwaffepersoneel werden achtergelaten op de ‘Fliegerhorst’, een paar schoenen die werden gevonden in een vliegtuigwrak of een jas die door een geallieerde vlieger werd weggegeven aan zijn Friese onderduikfamilie. Of het naamkaartje van het Rode Kruis dat een Friese jongen van zijn ouders moest dragen als hij naar school ging, zodat hij bij een eventueel bombardement geïdentificeerd zou kunnen worden.
De tentoonstelling 'IMPACT – de luchtoorlog in Friesland, 1940-1945' biedt een unieke kans om meer te leren over dit belangrijke en vaak vergeten aspect van de Tweede Wereldoorlog. Het Fries Verzetsmuseum nodigt iedereen uit om deze indringende tentoonstelling te bezoeken en stil te staan bij de verhalen van moed, opoffering en verlies die nog steeds resoneren in Friesland.

 Bezoek www.friesmuseum.nl

Wilhelminaplein. Foto: Laurens Aaij
Wilhelminaplein. Foto: Laurens Aaij