Een van de bekendste monumenten van Amsterdam wordt deze zomer flink onder handen genomen. De acht metershoge zuilen van de kerk, die langzaam verzakken, zijn dringend toe aan een nieuwe fundering. Maar voordat de aannemer hiermee aan de slag gaat, bereiden de stadsarcheologen van de Gemeente Amsterdam de bouwplaats voor. Een indrukwekkende operatie waarvan jij getuige kan zijn.
Vanaf een twee meter hoge loopbrug kijk je mee over de schouders van de stadsarcheologen. Zie hoe ze te werk gaan en maak live mee welke opgravingen er zoal gedaan worden.
Het dragen van een bouwhelm op de loopbrug is verplicht; deze worden gratis ter beschikking gesteld. Op een andere plek in de tentoonstelling worden archeologische vondsten uit het vooronderzoek aan de zuilen in 2023 getoond. Hier is ook een speciale ‘archeologie-hotspot’ ingericht, waar je onder begeleiding van een specialist zelf aan de slag gaat als een ware archeoloog. De specialist is op gezette tijden en dag aanwezig.
De Nieuwe Kerk is van oudsher een ontmoetingsplek. Een plek voor jong en oud in het hart van de stad. Hier werd getrouwd, begraven, gedoopt, geroddeld en ook volop gespeeld. In het kader van die laatste traditie is er een speciaal spelletjesparcours uitgestippeld voor kinderen, gezinnen en families. Van typische oudhollandse spelletjes als sjoelen en zakjes werpen tot spellen als twister, het gatenkaas spel en blokkentorens bouwen. Aan de kassa worden bijbehorende stempelkaarten uitgedeeld. Bij elk volbracht spel mag een stempel worden gezet. Een volle stempelkaart levert een kleine verrassing op bij de kassa.
Als in een autobiografie vertelt De Nieuwe Kerk (1408) over haar eeuwenlange geschiedenis, die onlosmakelijk verbonden is met die van Nederland en Amsterdam. Er worden vele verhalen verteld en verbeeld, zoals die van de inhuldigingen van de Oranjes en het huwelijk van Prins Willem-Alexander en Máxima. Ook de beeldenstorm, de nooit gebouwde toren en het bijzondere zestiende-eeuwse maquetteschilderij van Pieter Gerritsz passeren de revue. Er zijn verhalen over de middeleeuwen, de Hollandse zeevaarders uit de zeventiende eeuw en er zijn enkele muurschilderingen te zien uit de Rooms-Katholieke tijd van de kerk. Daarnaast zijn de vaste bijzondere interieurstukken van beroemde kunstenaars te zien. Zoals het koperen koorhek van Johannes Lutma. Het orgel en de preekstoel zijn vanwege de restauratie ingepakt, maar door de doorzichtige verpakking wel te zien.