» Let op: deze activiteit is voorbij «
Het Concertgebouw staat op 22 augustus een avond compleet in het teken van de gamemuziek. Onder leiding van de Ierse dirigent en componist Eímear Noone brengt het Antwerp Symphony Orchestra een programma met de muziek uit geliefde games als The Last of Us, Resident Evil en Fortnite. Ook klinkt de door haarzelf gecomponeerde muziek uit World of Warcraft , naast de muziek uit de ultieme gameklassieker gearrangeerd voor groot orkest: Super Mario.
In de game-industrie is steeds meer aandacht voor muziek. De budgetten voor grote gametitels overstijgen die van Hollywoodfilms, waardoor er steeds vaker ruimte is om de muziek door professionele musici te laten inspelen, soms zelfs door complete orkesten en koren. Het Concertgebouw, dat eerder filmmuziek een vaste plek gaf in de Eigen Programmering, biedt nu ook een podium aan dit nieuwe genre.
De Nederlandse componist Jonathan van den Wijngaarden is sinds zijn negentiende componist en werkt voor gamestudio’s over de hele wereld, waaronder voor de Nederlandse studio Vertigo. Ook hij ziet groeiende aandacht voor de muziek in videogames: ‘Als er een nieuwe titel uitkomt beoordelen de critici en de fans specifiek de muziek. Is deze goed? Past deze bij de verhaallijn? En werkt deze goed in combinatie met de interactie van het spel? Juist dit specifieke element onderscheidt videogamemuziek van filmmuziek.’
De Ierse Eímear Noone heeft muziek geschreven voor 26 films en videogames, waaronder enkele van de meest geliefde soundscapes in World of Warcraft. Ze is tevens de eerste vrouwelijke dirigent die mocht optreden bij een uitreiking van de Oscars, in 2020. Als dirigent reist ze de wereld over met haar Videogames in Concert-concept.
Als student klassieke compositie kwam Eímear voor het eerst in aanraking met videogamemuziek: "Mijn eerste project was een score voor een videogame. Ik was zo gelukkig! Dat project was de eerste World of Warcraft. Sindsdien is het spel wereldwijd door meer dan honderd miljoen mensen gespeeld. Vooraf had ik geen idee!"
Eímear beschouwt gamemuziek inmiddels als een genre dat zowel overeenkomsten heeft met de film- als met verhalende klassieke muziek. Wanneer ze aan de klassieke componisten denkt, ziet ze een beroemde kandidaat voor gamemuziek voor zich: "Mozart had net zo goed voor videogames kunnen schrijven: ook hij hield van raadsels, muzikale puzzels!"