Ontdek Fort Everdingen

Ontdek Fort Everdingen


-advertentiepositie-



» Let op: deze activiteit is voorbij «

Ontdek Fort Everdingen

Torenfort Everdingen werd gebouwd van 1842-1847 als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Samen met Fort Honswijk aan de overzijde van de Lek sloot het Fort de hooggelegen doorgang (acces) van de Lekdijken en de uiterwaarden hermetisch af. Het fort is sinds 2014 in het bezit van de speciaalbierbrouwerij Duits & Lauret, na een lange periode van gebruik door het Ministerie van Defensie. De Explosieven Opruimings Dienst van de Koninklijke Landmacht heeft nog tot 2014 gebruik gemaakt van het complex. In de directe omgeving van het Fort liggen interessante restanten uit de mobilisatieperioden 1914-1918 en 1939-1940.

Om Fort Everdingen, n van de wachters aan de Lek en zusterfort van Honswijk, te bereiken, moet u de rivier de Lek oversteken.
Tijdens deze dagen is dat geen probleem, want er zal een extra Liniepont in de vaart zijn om bezoekers rechtstreeks van de haven van Honswijk naar de aanlegplaats bij Fort Everdingen te brengen. Gidsen van de vrijwilligersorganisatie Stichting Honswijk-Everdingen staan klaar om u tijdens de wandeling naar het fort te vertellen over de terreinversperringen in de uiterwaarden.

Activiteiten:

  • Korte rondleidingen
    Informatie over de bouwhistorie en het leven op het fort.

  • Expositie over het gebruik van het fort
    Tijdens de mobilisatie, de Tweede Wereldoorlog, en de bevrijding, inclusief verhalen over de Duitse kroeg met prachtige muurschilderingen.

  • Expositie in de toren
    Bescheiden tentoonstelling over de Duitse inundaties aan het einde van de oorlog en het werk van de Explosie Opruimingsdienst Defensie.

  • Ontdekkingstocht op het buitenterrein
    Bezoek de Beersluis, een recentelijk geplaatst monumentje, en een bijzondere kazemat. Gebruik een speciale app voor meer informatie over de geschiedenis van het fort. Onderweg komt u langs een mobiele smederij waar een ambachtelijke smid aan het werk is.

  • Natuurwandeling in het buitengebied
    Aan de hand van een app-wandelroute met QR-codes (Struinen door de Verboden Kringen).

  • Proeverij van speciaalbieren
    Geniet van n van de speciaalbieren uit de brouwerij van Duits & Lauret. Drie bijzondere bieren worden die dagen nader toegelicht.

  • Liniepontje
    Voor de overtocht naar de andere kant van de Lek.

Locatie
Fort Everdingen
Noodweg 2
4121 KK Everdingen

 Bezoek www.openmonumentendag.nl

Ontdek Fort Everdingen
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.