Open Monumentendag

Open Monumentendag


-advertentiepositie-



» Let op: deze activiteit is voorbij «

Open Monumentendag

Het aardfort van De Spees is aangelegd in de jaren 1799-1800. Oorspronkelijk lag er een vrijwel identiek aardwerk, iets westelijker, aan de Waaloever bij Ochten. Tussen beide forten lag, diagonaal door de Betuwe, de zogenaamde Liniedijk. Daarmee was het toenmaals mogelijk om het voorterrein de inunderen; onder water te zetten. Door een sluisje, op de kruising van Liniedijk en Linge, te sluiten kon het Lingewater uitvloeien over het ten oostelijk (stroomopwaarts) gelegen land. Doordat het waterpeil dan te diep was voor voertuigen en te ondiep voor vaartuigen, kon het oprukken van de vijand zo worden voorkomen. De laatste keer dat deze inundatiemogelijkheid is gebruikt was in 1939-1940.

Het aanvankelijke doel van het verdedigingswerk De Spees was om de Rijnbandijk af te kunnen sluiten voor vijandelijke troepen in de Bataafs-Frans tijd. Omdat men verwachtte dat de vijand uit het oosten zou komen, besloot men geen groot fort aan te leggen maar een hoornwerk dat op n toegang (de dijk) was gericht. Nadat de legers van Pruisen, Rusland, en Oostenrijk waren verslagen door Frankrijk verloor De Spees haar functie en raakte vanaf 1809 in verval. Pas in de twintigste eeuw is het gehele verdedigingswerk De Spees, inclusief Liniedijk en Fort Ochten hersteld en gemoderniseerd als verdedigingslinie tegen de dreiging vanuit Duitsland.
Recent is het buitendijkse deel van De Spees als aardfort gerestaureerd en voorzien van een, ook ecologisch interessante, vestinggracht.

Aan de binnendijkse zijde van het hoornwerk is onlangs een replica gebouwd van een 2e -eeuwse houten Romeinse wachttoren. De toren staat op een hoog punt van het aardfort en biedt een prachtig overzicht over het omliggende terrein. Dit type torens werd op gezette afstanden langs de rivier gebouwd om controle uit te oefenen over de Rijn, die toen de noordgrens vormde van het Romeinse rijk; de Limes.

Openingstijden: zaterdag 14 september van 10:00 tot 16:00.

Locatie
Vestingwerk De Spees
Rijnbandijk 139a
4043 JK Opheusden

 Bezoek www.openmonumentendag.nl

Open Monumentendag
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.