Bezoek de Berkelpoort en Bourgonjetoren

Bezoek de Berkelpoort en Bourgonjetoren


-advertentiepositie-



» Let op: deze activiteit is voorbij «

Bezoek de Berkelpoort en Bourgonjetoren

De Berkelrune of Berkelpoort , de laatste middeleeuwse waterpoort van Nederland, is het letterlijke sluitstuk van de grote stadsuitbreiding van Zutphen van rond 1350. De rivier kon met valhekken worden afgesloten. Men kon vijanden bestoken vanaf de brug met pek en stenen. De poort speelt in de historie van de Zutphense monumentenzorg ook een interessante rol. Zo restaureerde de beroemde architect Pierre Cuypers de poort als romantische rune. Bij een latere restauratie in 1951 is de poort aangetast en in 2001, bij de laatste renovatie, is echter weer uitgegaan van de bouwhistorie van de poort. De Berkelrune is op eigen gelegenheid en op eigen risico te betreden.

De Bourgonjetoren werd in 1457 gebouwd als onderdeel van de stadsmuur om de stad en de haven te beschermen tegen de hertogen van Bourgondi. De toren is twaalf meter hoog en het heeft vier meter dikke muren. In die tijd werden voor het eerst kanonnen gebruikt in oorlogen. Daarom kreeg de toren ook kanonnen. In de toren kun je nu een prachtige replica zien van zon kanon. Die is gebouwd door bouwkundige Constant Willems, de man die ook de grote, gedetailleerde maquette van Zutphen in 1485 heeft gemaakt (eveneens te zien in de toren).

Baron van Heeckeren liet in 1742 op de Bourgonjetoren een theekoepeltje bouwen. Dat gaf hem prachtig uitzicht over de IJssel. Omdat dominee Martinet hierin zijn bestseller Katechismus der Natuur schreef (van 1777 tot 1779), kreeg die koepel later de naam Martinetkoepel.

Vesting Zutphen
Vesting Zutphen heeft haar rol als militair bolwerk verruild voor een levendige culturele stad, met sporen van haar vestingverleden nog zichtbaar in de historische binnenstad en vestingwerken. Erfgoedcentrum Zutphen maakt de schatten van de stad op het gebied van erfgoed, archeologie, archief, monumenten en musea nog beter toegankelijk. Gidsen organiseren historische wandelingen en stellen monumenten open voor het publiek, o.a. de Burgerzaal, Wijnhuistoren, Sint-Janskerk (met toren) en de Berkelrune. In de zomer komt daar de Bourgonjetoren bij. Ontdek de geschiedenis van deze charmante Hanzestad aan de IJssel.

Locatie
Berkelpoort
Hagepoortplein 1
Zutphen

Bourgonjetoren
Waterstraat 3
Zutphen

 Bezoek www.openmonumentendag.nl

Bezoek de Berkelpoort en Bourgonjetoren
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.