Verken Bezoekerscentrum Vliegveld Valkenburg

Verken Bezoekerscentrum Vliegveld Valkenburg


-advertentiepositie-



» Let op: deze activiteit is voorbij «

Verken Bezoekerscentrum Vliegveld Valkenburg

De voormalige telecommunicatiebunker van Marinevliegkamp Valkenburg is ingericht als expositieruimte. De permanente tentoonstelling behandelt de geschiedenis van het vliegveld, van de jaren 1930 tot de sluiting in 2006.

Stichting Historie Vliegveld Valkenburg, op 1 februari 2016 opgericht, wil de geschiedenis van het voormalige vliegveld Valkenburg onder de aandacht brengen. Vrijwilligers, waaronder veel oud-marinemensen, hebben de afgelopen jaren hard gewerkt om het bezoekerscentrum te realiseren. De historie van het vliegveld heeft een betekenis die diepgeworteld zit bij mensen uit de omgeving en mensen die op het vliegveld hebben gewerkt.

Het bezoekerscentrum zal op zaterdag 9 september open zijn. Voor de gelegenheid zullen radioamateurs demonstreren hoe ze met hun radios en morsesleutels contact maken met andere amateurs in de hele wereld.

Verzamelde collectie

De expositieruimte in de bovengrondse Koude Oorlog-bunker bevat talloze historische fotos, modellen en kleine voorwerpen. Buiten staan onder andere een vliegtuigtrap waarlangs vele staatshoofden afdaalden en een complete vliegtuigmotor. Ook zijn er voorwerpen te zien die op het terrein zijn opgegraven, zoals delen van Duitse en Nederlandse vliegtuigen. Een belangrijke plaats wordt ingenomen door een meterslange, historisch verantwoorde maquette met hangaars en vliegtuigen. De maquette is nog in aanbouw. De SHVV organiseert ook regelmatig activiteiten. Zo dient het bezoekerscentrum als startpunt voor fietstochten langs de sporen van de Tweede Wereldoorlog.

Wie de Stichting Historie Vliegveld Valkenburg financieel wil ondersteunen kan zich aanmelden als donateur. Ook kan de stichting de hulp van vrijwilligers goed gebruiken: mensen die de collectie onderhouden en beheren, gastheren en -vrouwen die in de toekomst het bezoekerscentrum kunnen bemannen, mensen die onderhoud kunnen verrichten of zitting willen nemen in het bestuur of in een van de commissies. Aanmelden voor SHVV-werkzaamheden kan via historie@vliegveldvalkenburg.nl. Iedereen is zaterdag 14 september van harte welkom.

Locatie

Marine Vliegkamp 250
Valkenburg (ZH)

 Bezoek www.openmonumentendag.nl

Verken Bezoekerscentrum Vliegveld Valkenburg
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.